Hundarna i Västerort ska äntligen få en egen park

Roger och Mia Nilsson promenerar ofta med sina hundar Jazza och Ritzie på hundrastområdet i Nälsta. De hoppas att hundparken blir i Nälsta eller Grimsta.
Roger och Mia Nilsson promenerar ofta med sina hundar Jazza och Ritzie på hundrastområdet i Nälsta. De hoppas att hundparken blir i Nälsta eller Grimsta.
Efter många års påtryckningar från hundägare planeras det för en hundrastgård i Hässelby-Vällingby.

– Hoppas den byggs här på ängen i Nälsta, säger Mia Nilsson, som har hundarna Jazza och Ritzie.

Hässelby-Vällingby med sina många naturområden är en populär stadsdel för hundägare. I stadsdelen finns det nio hundrastområden, där hundar kan vara okopplade under vissa förutsättningar.

Men det finns ingen inhägnad hundrastgård där hundar kan springa lösa tillsammans utan att man behöver vara orolig över att de springer iväg.

Under åren har många önskat att det fanns en sådan i Hässelby eller Vällingby.

– Det bästa vore om det kunde bli två inhägnader, en för lite mindre hundar och en för större, säger Mia Nilsson, som tillsammans med Roger Nilsson har hundarna Jazza och Ritzie, av rasen tibetansk spaniel.

De bor i Nälsta och brukar rasta hundarna på ängarna vid Nälstastråket, som är ett hundrastområde, och skulle gärna se att det fanns en inhägnad rastgård intill.

Förra året skickade flera medborgare in förslag till stadsdelsnämnden och även i år har det kommit in förslag, bland annat på en hundpark i Solursparken.

Och påtryckningarna från hundägarna har gett resultat. Nu ska det anläggas en hundrastgård i stadsdelen.

– Vi har en arbetsgrupp som sitter och tittar på lämpliga områden. Vi tittar även på hur vi ska utforma parken på bästa sätt, säger Solveig Nilsson, handläggare på strategiska avdelningen för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Hon tror inte att det blir någon hundpark i Solursparken.

– Det är en av våra finparker. Det lutar nog mer åt att vi förlägger hundrastgården på en de befintliga hundområdena. Någon gång nästa år räknar vi med att den kan anläggas, säger hon.

Nälstabon Anne-Marie Öhman Billner med samojedhunden Viking hoppas att parken hamnar på hundängarna i Nälsta.

– Här är det stora ytor som inte används så mycket. Hoppas parken blir stor nog så hundarna kan få springa ordentligt, säger hon.

Fakta

Nio områden för hundar

Hässelby-Vällingby har nio ej inhägnade hundrastområden.

Där får hunden gå okopplad om den är tillräckligt lydig för att komma om ägaren kallar. Hundägaren måste ha uppsyn över sin hund.

Mellan 1 mars och 20 augusti måste hunden hållas under särskild tillsyn för att inte störa de vilda djuren.