ANNONS

Hundarna nosar upp svampen

Svampälskaren Lenah Blom har haft hund i hela sitt liv men de två lagottohundarna Malla och Zaza är de första som hon har lärt leta svamp. ”Jag testade med en golden retriever men den åt bara upp svampen”, säger hon.
Svampälskaren Lenah Blom har haft hund i hela sitt liv men de två lagottohundarna Malla och Zaza är de första som hon har lärt leta svamp. ”Jag testade med en golden retriever men den åt bara upp svampen”, säger hon.
Har du svårt att hitta skogens guld och saknar en svampexpert nära till hands?

Varför inte träna ­hunden i att nosa fram ­middagen åt dig.
ANNONS

Härom veckan ledde svampexperten Bibbi Wallqvist Mitt i Solna och Mitt i Sundbybergs reportrar rätt i Igelbäckens svampdjungel.­ Men även hundar kan agera experter­ med sitt känsliga luktsinne.

Frösundabon och hundinstruktören Lenah Blom har två lagotto­hundar, Malla och Zaza. De är båda tränade i att hitta Lenahs favorit­svamp – gula kantareller. Lenah Blom kom just tillbaks till Solna från landstället i Surahammar där hon bor halvtid.

– I går var jag ute och plockade fyra liter, säger Lenah Blom.

Lagottohundar är kända som tryffelhundar och tillhör gruppen vattenhundar. Förr hjälpte de människor att transportera meddelanden mellan båtar i de Italienska kanalerna berättar Lenah.­ Hon har haft hund hela livet, men de här är de första hon letar svamp med.

– Jag testade med en golden retriever­ men den åt bara upp svampen.

Lenah menar att hon bara tränat­ hundarna i sammanlagt sex timmar, en kvart om dagen. Sedan gäller det att hålla igång letandet. Om det är dags för svampletning signalerar hon det genom att sätta på dem en spårsele och klart och tydligt säga ”leta”. Hittar hundarna något är de tränade att markera genom att sitta ner.

Och att det inte ska gå att lära en gammal hund att sitta är en skröna, i alla fall enligt Stefan Björkman, ordförande i Solna Sundbyberg Brukshundklubb.

– Så länge den inte har ålderskrämpor som hindrar så går det.

Brukshundklubben håller i olika lydnadskurser men också i svampsökarkurser om efterfrågan finns.

ANNONS

– Alla hundar kan tränas i det, bara de har lite leksinne och fungerar tillsammans med sin ägare. Näsan fungerar bra oavsett storlek, säger Stefan Björkman.

Lenah Blom plockar runt 15 liter svamp per år med hjälp av hundarna.

– Skogen är jättekul för dem, det märks på hela deras kroppsspråk, ­säger hon.

Under den korta promenaden från Lenahs hem till den närmaste skogen plockar hundarna upp både en kotte och en brödbit.

– De plockar alltid upp något för att de är nyfikna och vill leka. Men det är halsbands­bytet som gör att de förstår att de ska arbeta.

Och hundarna är träffsäkra till nästan hundra procent.

– Men är de trötta i huvudet markerar de på nästan vad som helst för att få godis, säger Lenah.

Lagotton är en snäll men envis hund som inte bråkar med andra. Den är behändig att ha med sig och tål både värme och kyla.

Vad valde du, hunden eller svampen?­

– Det var ju hunden! Men det var kul att också få hunden att leta svamp eftersom den måste aktiveras,­ säger Lenah i ett skratt.

tel 550 550 00

Jag testade med en golden retriever men den åt bara upp svampen.Lenah Blom

Fakta

Så här lär du hunden hitta svamp

Det finns dels kurser men också mycket litteratur.

Gör hål i plastburkar som ställs upp och ner, vissa har man godis på och ber hunden markera dem. Sedan lägger man godis under burken som hunden sedan markerar, vilket man ger beröm för.

När den lärt sig byter man ut godiset mot kantareller.

Källa: Lenah Blom

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.