Hundarnas egen salong

Alex Johansson ser till att hunden Azalea blir torr efter badet.
Alex Johansson ser till att hunden Azalea blir torr efter badet.
Ansiktsbehandlingarna har inte lockat så många hittills.
Ansiktsbehandlingarna har inte lockat så många hittills.
Nu kan människans bästa vän unna sig spabehandling, manikyr och pedikyr i Fredhäll.

Alex Johansson och Mark Brooks har tagit med sig Londontrenden ”dog grooming” till Kungsholmen.

I juli slog Alex Johansson och Mark Brooks upp dörrarna till Doggistyle, deras salong för hundvård på Stagneliusvägen. Men det handlar inte bara om vanliga trimningar och nagelklippningar. Tanken är att hundarna ska erbjudas något extra. På så vis hoppas ­salongen skilja sig från konkurrenterna.

– Vi har tänkt köra mer på spabehandlingar, pedikyr och facials för hundar. Det är ganska unikt tror jag, säger Alex Johansson.

När Lokaltidningen Mitt i är på besök visar han när den egna hunden Jack får en ansiktsbehandling. En tvål som både luktar och smakar blåbär och vanilj masseras in på hundens ansikte för en behagligare upplevelse samtidigt som ansiktet blir rent från klibbet runt hundens ögon.

– Sedan får hundarna mintkräm i munnen så att de luktar gott, ­säger Alex Johansson.

Han medger att ansiktsbehandlingarna inte lockat allt för många kunder hittills. Det har varit mer klippningar, trimningar och bad. När Alex Johansson tvättar Jacks ansikte kommer kunden Tuula Björk in med pudeln Azalea för tvätt och klippning av håret runt ögonen.

– Jag blev så glad när det öppnade en hundsalong här. Jag har haft problem med att hitta ett ställe i området för att tvätta och klippa hunden, säger Tuula Björk.

Alex Johansson och Mark Brooks valde att öppna salongen i Fredhäll eftersom de tyckte att det fanns så många hundägare på Kungsholmen.

Men idén till salongen föddes i London. Alex är en musikalartist i grunden som har jobbat på ­varuhuset Harrods de senaste åren. Mark har flera olika jobb bakom sig, bland annat på det engelska utrikesdepartementet.

De hade hunden Jack tillsammans och gick själva till hundfrisersalonger. Det var då idén föddes om att öppna något liknande i Stockholm.

Efter en intensivkurs och några månader som anställda på en Londonsalong hamnade de i Fredhäll.

– I London är det jättepopulärt och jag tror att det börjar växa i Stockholm också, säger Alex Johansson.

I höst ska de börja med så kallad ”creative grooming”. Det innebär att hundarna erbjuds nagellack, färgning och styling. I London är det just nu populärt med att färga en flagga på sin hund.

– Sedan finns det de extrema som vill att hunden ska se ut som ett lejon. Då får man se till att göra det helt enkelt, säger Alex Johansson.

Är Stockholm redo för det?

– Det får vi se! Man behöver inte vara så extrem som att färga hela hunden rosa eller blå. Man kan ju göra en flagga eller något.

Tuula Björk kommer nog inte att låta pudeln Azalea byta färg.

– Där går gränsen, säger hon.

– Jag tycker bara att det är så skönt att slippa badandet.

Sedan finns det de extrema som vill att hunden ska se ut som ett lejon. Då får man se till att göra det helt enkelt.Alex Johansson

Fakta

Så rengör du din hund själv

Skaffa tillbehör som hårtork, nagelklippare och hundschampo.

Kamma hunden.

Klipp det som behöver klippas, som naglar och hår.

Sätt hunden i badkaret och duscha noggrant av den.

Tvätta hunden med ett speciellt hundschampo.

Skölj noggrant, så att all smuts och tvål försvinner.

Torka av hunden med handduk, sedan hårtork.