Hundattacker inget brott

”Det är åt helsike att tre personer ska kunna bli bitna innan polisen tar hunden”, säger Tuula Rastehed som nyligen blev svårt biten av en främmande hund.
”Det är åt helsike att tre personer ska kunna bli bitna innan polisen tar hunden”, säger Tuula Rastehed som nyligen blev svårt biten av en främmande hund.
Tuula är en av hundratals som skadats i hund­attacker i år – ett växande samhällsproblem.

Samtidigt ses få angrepp som brott i l­agens mening – och bara 0,8 procent av ­anmälningarna leder till att hunden avlivas.

Tuula Rastehed, 76 år, var ute på sin vanliga runda i Nacka med hunden Robin när en annan hund plötsligt angrep dem.

Det sista hon minns är att hon försökte fösa bort den främmande hunden med handen.

– Min räddning var att det fanns folk i närheten, säger hon.

Emelie Ekander var en dem.

– Jag hörde skriken och såg en kvinna på marken och en hund som bet henne i armen. Jag sprang fram och skrek åt den. Då släppte den taget och högg hennes hund i stället, säger hon.

Hunden hade slitit bort ett stycke av Tuulas underarm. Hon blev hämtad med ambulans och kördes i ilfart till sjukhus där hon fick sy 20 stygn.

– Läkaren hade svårt att få ihop såret eftersom det fattades en bit av muskeln. Jag undrar om jag smakade gott, säger Tuula Rastehed som sex veckor efter händelsen är på bättringsvägen.

Hunden hade smitit från en trädgård och polisen kom fram till att ägaren inte kunde läggas till last. Hundägaren riskerar nu en erinran eller i värsta fall koppeltvång.

Enligt svensk lag är ett hundangrepp brottsligt om hundägaren medvetet bussat sin hund på någon eller har haft dålig koll på den. Men det hör till undantagen, enligt Stockholmspolisen. Merparten av anmälningarna ses i stället som rena olyckor. Eftersom hundar inte är straffrättsligt ansvariga behandlas hundattacker inte som brott utan som tillsynsärenden. Och sådana är lågprioriterade.

I Flemingsberg blev en kvinna biten av en hund när den försökte attackera hennes chihuahua. Hon polisanmälde, men ärendet blev liggande.

Tre månader senare blev en annan hundägare attackerad av samma hund och biten i överarmen. Först då fick ägaren ett före­läggande om att hålla sin hund kopplad.

Enligt rådande praxis är det först efter det tredje angreppet som en hund omhändertas eller avlivas.

Första gången det händer får ägaren en erinran, ett informationsbrev om vad man har för skyldigheter. Andra gången får han eller hon ett föreläggande, till exempel att alltid ha koppel ­eller gå en hundkurs. Först när man bryter mot ett föreläggande blir det ett brott och det är oftast först då hunden omhändertas eller avlivas. Det händer mycket sällan.

– Många av de här olyckorna inträffar när ägare försöker gå emellan två hundar som slåss och då är det inte alltid hundens fel. Men man kan omhänderta en hund direkt om det är tillräckligt allvarligt, säger Pernilla Markström chef för Citypolisens djurskyddsgrupp.

En hund kan alltså bita tre personer innan den omhändertas eller avlivas?

– Ja, i vissa fall. Lagen säger att djur ska omhändertas ”om inte andra mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga.”

Fakta

Dramatisk ökning av skadade

De senaste elva åren har det skett en dramatisk ökning av antalet personer som varit inlagda på sjukhus till följd av hundangrepp, från 218 till 326 i riket.

Polisen fick i fjol in drygt 900 anmälningar om hundangrepp på människor eller hundar i länet.

Under samma år fattade polisen sju beslut om avlivning (0,8 procent) och fem om omhändertagande av hund (0,6 procent).

Polisen beslutade om före­läggande om exempelvis koppel eller munkorg i 48 fall (5 procent).