Hunden Abbe har 12 200 följare på Instagram

Cecilia Pettersson tillsammans med Abbe i Fredhäll.
Cecilia Pettersson tillsammans med Abbe i Fredhäll.
Abbe önskar alla en glad Alla hjärtans dag.
Abbe önskar alla en glad Alla hjärtans dag.
Hunden Abbe har fans över hela världen. Han får presenter skickade från New York, har sitt face på barnklockor och har en pizza uppkallad efter sig i Fredhäll.
– Jag trodde inte att det skulle bli så här stort, säger matte Cecilia Pettersson.

Abbe hälsar välkommen genom att klättra upp på mitt ben när jag stiger in i lägenheten på Snoilskygatan i Fredhäll, där han bor med matte Cecilia Pettersson. Abbes värld kan tyckas liten – men faktum är att han är berömd från Moskva till Stockholm och vidare till New York. Instagramkontot ”Abbe the lovely chihuahua” har över 12 200 följare.

– När jag skaffade Abbe 2014 lade jag ut mycket bilder på Facebook. Lite för många tyckte nog vissa så jag startade ett Instagramkonto i hans namn istället, berättar Cecilia Pettersson.

Kontot har snabbt växt i antal följare. Majoriteten är kvinnor och i åldern 25-34 år. Förre KD-ledaren Göran Hägglund är ett undantag.

– Jag jobbade i hans stab när han var socialminister, förklarar Cecilia Pettersson.

Pizza med hundöron

Abbes popularitet syns även utanför sociala medier. I höstas lanserades barnklockor av Ur och Penn med Abbes söta ansikte på urtavlan. I Fredhäll har Abbe gjort avtryck i form av en pizza med hundöron på Rålambs bar.

– Igår fick jag reda på att B & B Gränden i min gamla hemstad Skellefteå ska inreda ett särskilt Abbe-the-lovely-chihuahua-rum. I framtiden skulle jag gärna göra en klädkollektion också.

Får du aldrig negativa kommentarer?

– Inte så att folk säger något. Men absolut, det är inte alla som tycker att det här är helt normalt, säger Cecilia Pettersson och skrattar.