ANNONS

Skärpning, hundägare!

”Folk verkar ha svårast att böja sig ned på Östermalm och plocka upp hundbajs”, säger Peter Ringkrans på trafikkontoret.
”Folk verkar ha svårast att böja sig ned på Östermalm och plocka upp hundbajs”, säger Peter Ringkrans på trafikkontoret.
Östermalms hundägare är sämst i stan på att plocka upp bajs. Värst är det runt Hedvig Eleonora kyrka.

– Vi lägger ner mycket pengar på att göra rent, det är jättetråkigt att inte folk kan plocka upp efter sig, säger Peter Ringkrans på trafikkontoret.
ANNONS

Oupplockat hundbajs på Östermalm är en följetong som inte vill ta slut.

Många hundägare som Lokaltidningen Mitt i pratar med håller visserligen inte med om att det skulle vara ett stort problem i stadsdelen.

Men enligt Stockholms stad är beteendet betydligt sämre på Östermalm än i övriga stadsdelar.

– Folk verkar ha svårast att böja sig ned på Östermalm och plocka upp hundbajs, säger Peter Ringkrans, gatudriftsingenjör på trafikkontoret.

I alléerna på Karlavägen och Narvavägen brukar flest strunta i att plocka upp avföring från sina husdjur. Men allra värst är det runt Hedvig Eleonora kyrka.

– Det är väl en lagom promenad runt kyrkan där för hundarna, säger Peter Ringkrans som bekräftar att det ovanligt bajsigt just nu när snön är borta, men när nätterna är kalla.

– Vi kan inte köra med våra maskiner eftersom vi måste både sopa och samtidigt släppa ut vatten för att rengöra gatorna. Och det kan vi inte göra eftersom vattnet fryser till is när det blir minusgrader.

Och hundavföring väcker starka känslor. I november hade någon till exempel målat ”Ta upp hundbajset” med stora bokstäver på ­Artillerigatans trottoar.

– Man är minst sagt slarvig med att plocka upp efter sig här, säger folkvettsexperten, författaren och Östermalmsbon Magdalena Ribbing.

ANNONS

– Hundbajs är extremt gräsligt och det är ofattbart att husse och matte inte förstår att de måste plocka upp efter hunden. Att ha hund medför ett stort ansvar, förstår man inte det ska man inte ha djur, säger hon.

Magdalena Ribbing säger att många Östermalmsbor nog vill tro att de har ett bra sätt att bete sig. Något som inte klaffar med att de inte plockar upp efter sin hund.

– Det är helt otroligt att vuxna människor inte förstår att bajset fastnar på skor, kläder, barnvagnar och rullatorer. Det är konstigt och korkat faktiskt tycker jag, säger hon och får medhåll från trafikkontoret.

– Snälla plocka upp efter er hund. Vi lägger ner mycket pengar på att göra rent på Östermalm och då är det jättetråkigt att inte folk plockar upp efter sig, säger Peter Ringkrans.

Hundbajs är extremt gräsligt.magdalena ribbing folkvettsexpert

Fakta

Hundkurser hålls i Tessinparken

Den ideella föreningen 100Hundägarkoll håller tillsammans med staden kurser i hundvett.

Den 16 och 23 april hålls kurser i Tessinparken för hundägare. Det kostar 100 kronor per tillfälle.

”Min hund och andras jyckar” är namnet på projektet och målet är färre konflikter, större gemenskap, respekt och förståelse mellan hundägare och andra medborgare.

Källa: 100hundkoll.se

ANNONS