ANNONS

Hundra nya bostäder i Örby

Örby centrum
Framför det nybyggda huset ska det bli ett torg.
Hundra nya bostäder – samtliga hyresrätter – ska byggas i centrala Örby. Längs Gamla Huddingevägen kommer det att bli bostäder, butikslokaler och ett underjordiskt parkeringsgarage.
Framför huset blir det ett torg.
ANNONS

Örby ska förtätas med hundra nya bostäder. Ett nytt kvarter byggs i ”centrum” längs gamla Huddingevägen. Huset där Hemköp finns idag kommer att rivas och ersättas med ett fyravåningshus. På bottenvåningen blir det ytor för handel och kontor.

– Hemköp kommer att vara kvar och de har varit med i processen för att säkerställa att deras behov av lastning och liknande tillgodoses. Dessutom blir det ytterligare en lokal för centrumverksamhet, det kan vara en frisersalong eller ett bageri eller liknande, säger Abdallah Azam på stadsbyggnadskontoret.

Ett garage under hela kvarteret ska rymma all boendeparkering samt bilparkering för besökare till butiker. Framför det nybyggda huset blir ett allmänt torg på 800 kvadratmeter mellan den nya bebyggelsen och Gamla Huddingevägen.

I huset närmast skolan är det idag fritidsgård och det kommer det att vara även i den nya byggnaden.

Garaget kommer att ha olika zoner; en öppen zon där bilparkering för besökande och bilpoolsplatser ryms, en zon för bilparkeringar för boende i kvarteret samt cykelrum och lägenhetsförråd. Parkering för cyklar kommer även att anordnas på torget och på bostadsgården.

Samtliga lägenheter blir hyresrätter.

Det kommer att bli tegelhus och sadeltak för att knyta an till befintlig bebyggelse längs Gamla Huddingevägen, skriver stadsbyggnadskontoret.

Reaktionerna har varit blandade

– Många är positiva till att det händer något i centrum. Sedan finns det de som tycker att det inte lämpar sig att bygga i den skalan  förhållande till villabebyggelsen, säger Abdallah Azam.

ANNONS

De synpunkter som kom in under samrådstiden handlade framför allt om höjden på husen. Människor ville att byggnadshöjden skulle sänkas och att mer hänsyn tas till Örby skolas huvudbyggnad. Förslaget har därför ändrats så att bebyggelsens höjd sänks från fem till fyra våningar närmast Örby skola samt att bebyggelsen inne i kvarteret länkas samman med huset ut mot gatan och sänks från sju till fem våningar.

Enligt översiktsplanen ska kompletteringsbebyggelse i kollektivtrafiknära lägen prioriteras och marken utnyttjas så väl som möjligt. Stadsbyggnadskontoret anser att planen för centrala Örby stämmer väl överens med ambition om en ”levande stadsmiljö i hela staden”. Stadsbyggnadsnämnden fattar beslut i morgon, torsdag.

– Om allt går enligt plan kan byggherren komma igång med byggandet i mars. Då kan det stå klart för inflyttning 1,5 år senare, säger Abdallah Azam.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.