Hundra solpaneler ska ge Tumbabor el

Sol på taket ska ge el till husen. Förra veckan började Botkyrkabyggen sätta upp hundra panel­er med solceller i Tumba.

Bostadsbolaget vill fortsätta med fler hus, men nu ­hotar nya skatter att sätta stopp.

När Botkyrkabyggens fastigheter från miljonprogrammet renoveras vill bolaget förbereda för sol­paneler på tak som är lämpliga och där det skulle löna sig ekonomiskt. Faller testet i Tumba väl ut växlar bolaget upp takten med att installera solpaneler.

Mitt emot stationen i Tumba, på Munkhättevägen 53–55 och 61–63, inledde hantverkare förra veckan arbetet med att sätta upp hundra solpaneler med måtten 1 gånger 1,6 meter.

Solcellerna på taket ska producera el till fastigheten utanför lägenheterna, alltså till trapphus, fläktar, gemensamma tvättmaskiner och annat.

Enligt planen ska det finnas en digital visare på någon av testfastigheternas väggar.

– Så att folk kan se hur mycket de producerar, säger Bo Johansson.

Bolaget räknar med att solpanelerna, som kostar 500 000 kronor, ger lika mycket el som förbrukningen på adressen motsvarar. Samtidigt betonar man att produkterna måste hålla vad de lovar, något som en del fastighetsägare haft problem med.

– Men vi är mer eller mindre säkra på de här. De ska leverera bra med el i 30–40 år och börjar i vårt fall betala av sig efter 13 år, med all mätutrustning vi installerat, säger projektledaren Christian Hollman.

Men sedan förra veckan ser han ett annat orosmoln. Detta sedan regeringen föreslagit beskattning av större solcellsanläggningar.

– Då är det stopp för fler paneler, eftersom det inte blir ekonomiskt hållbart, säger Christian Hollman.

Nu väntar Botkyrkabyggen med spänning på vad som ska hända.

Samtidigt tänker kommunen börja utreda förutsättningarna för en solcellspark och vindkraft i kommunen. En utredning som ska vara klar i år ska ge svar på om det är möjligt.