ANNONS

Ett hundratal ville ta avsked när Peter, 16, fick sista vilan

Peter Plax, gravsättning, Danderyd Kyrka.
Olga Teouch begravde sin son Peter Plax under tisdagen.
Ett hundratal sörjande samlades på Danderyds kyrkogård för att ta sista avskedet av Peter Plax, 16-åringen som misstänks ha mördats i Sollentuna för knappt två veckor sedan.
ANNONS

Kyrkoherde Angel Velitchkovs bön och psalmsång på kyrkoslaviska ackompanjerades av det dova bullret från E18 och björkarnas susande trädkronor i Ekeby gårds intilliggande hage.

Här, i det växlande sensommarvädret på Danderyds kyrkogård, var det på tisdagen dags för 16-årige Peter Plax att jordfästas.

Angel Velitchkov svepte med rökelse över den ljusa träkistan. Sedan var det dags för alla de hundratalet anhöriga att i tur och ordning kasta några nävar jord i graven och ta ett sista avsked.

Peter Plax, gravsättning, Danderyd Kyrka.

En cykeltur slutade i misstänkt mord

Först framme var Peters föräldrar Dmitri Plax och Olga Teouch.

Knappt två veckor har gått sedan de nåddes av beskedet att deras son dött – och att han tros ha blivit mördad.

Peter hade på fredagen givit sig av mot Rösjöbadet i Sollentuna på cykel, tillsammans med en av sina närmsta vänner. Mamma Olga tänkte inget om det, det var den naturligaste saken i världen.

Peter Plax, gravsättning, Danderyd Kyrka.

Exakt vad som hände sedan är okänt, men polisen nåddes under kvällen av ett larmsamtal från vännen som anmälde sig själv. Han berättade om ett grovt brott och när polisen kom till platsen hittades Peter svårt skadad.

Peter Plax, gravsättning, Danderyd Kyrka.

Efter en begravningsceremoni i rysk-ortodoxa kyrkan i stan jordfästes Peter Plax vid Danderyds kyrka.

Skulle börja gymnasiet nästa vecka

Hans liv gick inte att rädda och den jämnåriga vännen och tidigare skolkamraten sitter nu häktad misstänkt för mord.

Båda föräldrarna har delat med sig av ljusa minnen av sin son till pressen. Mamma Olga berättade för Mitt i om en pojke som var full av nyfikenhet, empati och begåvning – och som tog sina studier seriöst. Nästa vecka skulle han ha börjat gymnasiet.

I stället sänktes han i dag ner i jorden vid Danderyds kyrka. Bara ett par hundra meter från Mörby där han bodde, gick i skolan och på fritiden spelade basket på skolgårdarna.