Hundratals glasflaskor i Trekantsparken efter studentfirande

Stökigt efter studentfirande i Trekantsparken 2019. Okej att använda.
Stökigt efter studentfirande i Trekantsparken.
Hundratals glasflaskor, blombuketter och andra studentattiraljer lämnades på marken i Trekantsparken efter studentfirandet i fredags. Städandet fick staden sköta.
– Det blev en extrakostnad för oss, säger Sandra Lind på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Hundratals unga tar studenten i Stockholm i dagarna. Firandet kan bli både underbart och ganska stökigt.

I Liljeholmen finns flera gymnasieskolor med nyblivna studenter. Men allt är inte bara lycka. I fredags chockades många Liljeholmsbor av skräpet som lämnats kvar i Trekantsparken.

Krossat glas och konfetti

– Det var så sorgligt. Allt var bara slängt, nallebjörnar, konfetti, blombuketter och hundratals glasflaskor. Visserligen Pommac, men det var mycket krossat glas. Det är det värsta jag har sett, säger Liljeholmsbon Monika Brannäs.

Hon berättar att flera förbipasserande reagerade och att flera ville polisanmäla.

– Mitt tioåriga barnbarn sa ”Har de tagit studenten och inte lärt sig någonting? Att man inte städar upp efter sig, att man inte slänger saker i naturen, att man inte bryr sig om hur det ser ut när man lämnar en park?”

Trekantsparken städades under helgen

Skräpet städades upp av staden under helgen, något som krävde extra resurser på grund av mängden skräp.

– Det blev en extrakostnad för oss, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Om studentfirandet anordnas av skolan kan de behöva söka tillstånd och ansvarar också för att städa parken efteråt. I fredags hade ingen gymnasieskola ansökt om tillstånd för ett arrangemang.

– Det var ingen som hade bokat platsen. Vi fick många synpunkter och felanmälningar, många var väldigt arga. Jag såg också bilder i sociala medier. Det var väldigt skräpigt, man blir paff.

Eftersom parken inte var bokad vet inte stadsdelsförvaltningen varifrån skräpet kommer.

– Trekanten är en så central plats, så det behöver inte vara någon skola i närheten heller. Det har varit stökigt på andra platser också, i Gröndal och vid Liljeholmskajen.

Vill ha dialog med skolor

Inför kommande år funderar stadsdelsförvaltningen på att ha dialoger med gymnasieskolorna i området inför studenten om nedskräpning.

– Men det är kanske inte så lätt för skolorna heller om det inte är i deras regi. Visst är man beredd på lite stök, studenten är studenten. Men det ska vara kul med studenten, det är tråkigt med sådana här inslag, säger Sandra Lind.

Gymnasieskolan Futurum är en av skolorna som firade studenten i Trekantsparken.

– Jag kan förstå kritiken, den är berättigad. Det är olyckligt, säger Anders Sahlin, rektor på skolan som ändå beskriver själva firandet som trevligt och normalt studentfirande.

Han är nybliven rektor och var inte med vid förra årets student.

– Jag vet att de har samordnat skolorna emellan med städning tidigare år.

Han kommer ta upp frågan om studentfirande med sina rektorskollegor på andra skolor.

– Man behöver göra en fundering kring så man ordnar det på ett bättre sätt. Till en viss gräns kan man ha förståelse för studenter, men inte när det går över den gränsen.