Hundratals i Facebookgrupper positiva till flyktingshusen

I samma veva som det välbesökta mötet om de planerade modulhusen i Beckomberga och Sundby hölls i Sundbyskolan på onsdagskvällen bildades två Facebookgrupper där medlemmarna aktivt välkomnar flyktingbostäderna.

Den ena, ”Välkommen till ödetomten”, samlar de som stödjer modulbygget i Sundby och den andra, ”Alla vi som välkomnar boendet för flyktingar i Beckomberga”, samlar folk i Bromma som är positiva till bygget på ängen vid Beckbornas väg.

– Många kände sig ledsna och ensamma efter mötet och kände att deras åsikter inte kom fram, säger Linda Gribbe, initiativtagare till ”Alla vi som välkomnar boendet för flyktingar i Beckomberga”.

Hon säger att hon funderat länge på hur hon som privatperson kan göra för att hjälpa till vad det gäller flyktingsituationen i Europa.

– När det kom så här nära började jag tänka på vad vi faktiskt kan göra, säger hon.

De båda Facebookgrupperna hade på fredagen drygt 250 medlemmar tillsammans.

– För egen del tycker jag att vi måste ta vårt ansvar när flyktingssituationen ser ut som den gör. Jag tror att det berikar vårt samhälle, särskilt om vi kan hjälpa och stödja människor att komma in i vårt samhälle, säger Linda Gribbe.

Några konkreta planer finns inte än.

– Än så länge handlar det om att uttrycka sin välvilja – men det kommer absolut att mynna ut i konkreta åtgärder, säger Linda Gribbe.

– Många i gruppen har professionell erfarenhet av volontärarbete och vi har pratat om att hjälpa till med myndighetskontakter eller ordna fotbollsmatcher och bjuda på fika.

Känner du ingen oro för bygget?

– Nej, jag känner inte så. Självklart så att det kan uppstå problem när en massa nya människor kommer till Sverige – men vi får hantera problemen allteftersom.

De som är tveksamma till modulhusbyggena i Sundby och Bromma har en Facebookgrupp som heter ”Grannsamverkan i Sundby/Flysta/Bromma” med över 700 medlemmar.