Jättekö till jobbmässa – flera fick vända

Många hoppfulla samlades utanför Bryggarsalen när Arbetsförmedlingen anordnade jobbmässa.
Många hoppfulla samlades utanför Bryggarsalen när Arbetsförmedlingen anordnade jobbmässa.
Är det en rockkonsert? Eller en audition till Idol 2018?
Nej, det är en jobbmässa för 50-plussare.
Så här lång blev kön när Arbetsförmedlingen bjöd in äldre arbetssökande till Norrtullsgatan.

Minns ni när arbetsförmedlingen kallade 61 000 besökare till en jobbmässa i centrala Stockholm 2014? Kaos utbröt och polisen ryckte ut för att skingra folkmassorna.

I förra veckan stötte Stockholms stad och Stockholms arbetsgivarcenter på ett liknande problem, förvisso i mindre skala. Den här gången på Norrtullsgatan i Vasastan.

Den 12 oktober anordnades en så kallad jobbmässa för arbetssökande över 50 år i Bryggarsalen. Mässan var inte obligatorisk, men trots det var intresset enormt.

Många gav upp

När Vasastadsbon Anneli Olani kom till platsen ringlade sig kön lång.

– Jag kom dit tre minuter över elva och då var det kö nästan hela vägen till Surbrunnsgatan. Jag tänkte, här ställer jag mig inte. Det finns ingen chans, säger hon.

Hon är inte ensam. Flera personer gav upp när de såg folksamlingen.

”En kö med folk på säkert 100-150 meter + begynnande regn fick många att vända vid 11-tiden idag…”, skriver en av besökarna på Stockholms arbetsförmedlings Facebooksida.

På inbjudan till flera arbetssökande stod att mässan pågick mellan 11.00 och 12.00. Men tiden som gällde var 10.00-15.00. Anledningen var att inte alla besökare skulle komma samtidigt. Men knepet fungerade inte.

Bjöd in 5 000

Besökarna blev betydligt fler än vad Arbetsförmedlingen hade räknat med.

– När vi bjuder in till liknande mässor brukar 10-30 procent komma. Därför hade vi bjudit in 5 000. Intresset blev större än väntat, vilket vi tycker är roligt, berättar arbetsförmedlaren i Stockholm som anordnade mässan, men som inte vill uppge sitt namn.

Hon menar att kön hade skingrats vid 14-tiden.

– De flesta kom in, säger hon.

Totalt 1 700 personer deltog på mässan, som anordnades för första gången. Exakt hur många som köade är inte klart.

Tänker om

Vid framtida mässor ska Arbetsförmedlingen tänka om.

– Vi kommer att ha en betydligt större lokal och vara mer generösa med tiderna på inbjudningarna. Vi kommer också att dela ut kartor med information om företagen som rekryterar, säger arbetsförmedlaren.