ANNONS

Hundratals nya lägenheter planeras i Jakan

På de gula markeringarna ska sammanlagt 600 lägenheter byggas.
På de gula markeringarna ska sammanlagt 600 lägenheter byggas.
Kvarteret Riddaren, där första spadtaget togs i veckan, är bara ett av många nybyggen i Jakobsberg. Slår man ihop de som snart är redo för inflyttning, och de som planeras, är det närmare 2000 nya lägenheter som ska bli av.
ANNONS

Det kommer ske stora förändringar i Jakobsberg framöver. Förutom kvarteret Riddaren, norr om Riddarparken, planeras mängder av nya byggnader. Söder om parken ska två nya kvarter byggas av Riksbyggen, på platser där det idag finns stora parkeringar. Söder om Folkungavägen ska Skanska bygga nytt. Sammanlagt handlar det om ungefär 600 nya lägenheter bara kring Riddarparken.

Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande, menar att det är direkt nödvändigt att bygga mer i området. Han resonerar så att Jakobsbergs centrum inte längre är en regional knytpunkt, utan en lokal. Kunder från Järfälla och grannkommuner åker lika gärna till Barkarby eller Kista för att handla.

– För att centrumet ska överleva och fortsätta växa behöver vi fler arbetsplatser och fler boende. De här 600 lägenhterna är ett otroligt viktigt tillskott, säger Claes Thunblad (S).

Första spadtaget för nybygge i Jakobsberg

Parkeringsplatser i centrum en het fråga

En fråga som väckt stora reaktioner är de parkeringsplatser som försvinner när Riksbyggen bygger nytt. Egentligen är det inte kommunens fråga – marken ägs av Citycon som äger Jakobsbergs centrum, och som gjort bedömningen att de nya potentiella kunderna är en större tillgång än parkeringsplatserna som försvinner.

– Det är bedömningen de gör. I förlängningen är det en naturlig utveckling att bilarna i Jakobsbergs centrum står ovanpå varan istället för bredvid varann. Det är så de flesta centrum som går bra ser ut. Men tar man ytterligare steg än de här så måste man lösa p-garage eller parkeringshus, säger Claes Thunblad.

Sammanlagt 2000 lägenheter på väg

Men det är inte bara vid Riddarparken det byggs. Under våren pågår detaljplanarbete för ytterligare omkring 1100 lägenheter väster om järnvägsspåren – i anslutning till Lärcentrum/Friskis, strax norr om det, och runt Kvarnbacken. Enligt Claes Thunblad är det omkring 2000 nya lägenheter som planeras, om man räknar in de som har inflyttning redan i vår. Det innebär stora förändringar för Jakobsbergs utseende.

– Jakobsberg är i stor del 60- och 70-talsbebyggelse, och när man bygger nytt så moderniserar man, förgrönar, gör allépromenader istället för de här breda vägarna. Bland det tråkiga man passerar idag är enormt stora parkeringar. Att i förlängningen parkera i p-hus eller garage är logiskt för att faktiskt få stad på de här platserna. Det lyfter Jakobsberg.

ANNONS