ANNONS

Hundratals minglade på jobbmässan

Entréhallen i Lidingö stadshus fylldes snabbt av arbetsgivare och jobbsökande.
Entréhallen i Lidingö stadshus fylldes snabbt av arbetsgivare och jobbsökande.
Det gick knappt att röra sig i Stadshusets entréhall på torsdagseftermiddagen när mängder av företagare och jobbsökande minglade.
– Det känns så bra, vilket gensvar! säger Malin Rosenqvist, tf näringslivschef på Lidingö stad.
ANNONS

Jobbmässan arrangeras av Lidingö stad, Företagarna på Lidingö och Arbetsförmedlingen. Under torsdagen minglade mängder av jobbsökande med ett 30-tal arbetsgivare med förhoppningen att fatta tycke för varandra.

– Det är fantastiskt att det finns så många företag på ön som vill anställa, säger Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna på Lidingö.

Jobbmässan höll på under torsdagseftermiddagen och redan efter en kvart var det fullt av folk i Stadshuset – och det låg en förväntansfull spänning i luften.

Hälften av företagen hittar någon att anställa

Både kommunala och privata arbetsgivare var med på jobbmässan och sökte arbetskraft inom bland annat hotell- och restaurang, kundservice, IT och vård och omsorg.

– Förra året hittade ungefär hälften av företagen någon att anställa. Vi hoppas på minst 60 procent i år, säger Katarina Palmstierna.

Årets jobbmässa har fokus på nyanlända och många SFI-elever var där för att knyta kontakter och lämna sitt CV. Även Lidingö stads integrationssamordnare, Anna Skagersten, var på plats.

– Det är helt fantastiskt att så många nyanlända har kommit hit. Det är jätteviktigt att de får komma ut i arbetslivet.

Viktigt att samarbeta

Kommunstyrelsens ordförande, Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), hyllar jobbmässan:

– Det är jättebra, och det blir bättre och bättre för varje år. Det är hur mycket folk som helst här.

ANNONS

Hon tycker att det är viktigt att kommunen samarbetar med företagare och Arbetsförmedlingen.

– Det är vi tillsammans som kan göra det här, det är då allt snurrar på positivt, säger hon.

För Arbetsförmedlingen är det viktigt att vara med, säger Andreas Falk.

– Vi behöver vara ute och känna vad som händer på Lidingö. Vad det är för jobb som finns och vilka arbetssökande som kan matchas ihop.

Vad gör du här på jobbmässan?

Freweini Tesfay, arbetssökande:
– Jag söker jobb eller praktik inom restaurang eller kundservice. Kanske i en reception? Jag har pratat med tre stycken och lämnat mitt CV. Jag kom till Sverige för ett år och två månader sedan.
Tom Göransson, arbetssökande:
– Jag tar studenten i år och vill hitta ett sommarjobb. Jag har pratat med lite folk och till hösten känns det ganska lugnt. Helst vill jag jobba som fritidsledare eller någon form av extralärare.
Hedda Lidqvist, Lidingös gymnastikskola:
– Vi söker ledarassistenter och har redan hittat några som är intressanta. Vi har varit med tidigare år och har hittat många som fortfarande jobbar hos oss.
Thong Yai och Ampa Sanannamnak, arbetssökande:
– Vi söker jobb, lite extrajobb. Just nu jobbar vi på restaurang (Ampa) och med städning (Thong). Vi hoppas att de har någonting till oss här, men vi kom nyss och har inte hunnit prata med någon än.
Anton Arnberg, Job connector UF:
– Vi är ett jobbförmedlingsföretag och det är jättebra att träffa nya människor här. Vi samarbetar med företag som är mångkulturella och det är bra att låta ny arbetskraft med nya erfarenheter komma in i arbetslivet.