Hundratals nysvenskar får diplom den 6 juni

Varje år blir tiotusentals människor nya svenska medborgare. På många håll bjuds de in till en speciell ceremoni av sin hemkommun. I Solna och Sundbyberg firas man på nationaldagen.

De senaste åren har mellan 30 000–40 000 människor ansökt varje år om att bli svenska medborgare. I Solna och Sundbyberg anordnas en medborgarskapsceremoni på just nationaldagen för att välkomna dem. Så även i år.

I Sundbyberg är ceremonin en del av firandet på Golfängarna.

– Vi skickar en inbjudan till alla som blev svenska medborgare förra året. I år har 70 tackat ja till att komma. De får ett diplom och en blomma av Jonas Nygren, sedan sjunger vi nationalsången tillsammans, säger Cecilia Moreno, kommunikatör på Sundbybergs stad.

För många som kommer är det ett högtidligt tillfälle.

– Det här är något många går och väntar på och som man vill fira lite extra, säger hon.

I Solna hålls den högtidliga ceremonin på Confidencen i Ulriksdal. Varje ny medborgare mottar ett diplom från kommunfullmäktiges ordförande Sven Kinnander (M).

I år har man bjudit in över 300 personer.

– Efter ceremonin går det bussar till firandet i Hagaparken, säger Josefine Alm på Kultur & Evenemang på Solna stad.

Förra årets ceremoni var speciell då även kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarade.

– Vi har frågat dem i år igen, men de ska vara i Uppsala den här dagen.

Fakta

Nanne Grönwall, Skörde-Gillet – och bullfest

Hagaparken. Firande kl 11–16. 11.15 och 15.30 är det massdans med Solna kulturskola. ­Kulturstipendier delas ut 13.30 och 14 börjar försommarkon­serten med solister från Kungliga operan.

Golfängarna. Firande kl 12–19. Kl 12 uppträder folkdanslaget Skörde-Gillet. Kl 13 invigning med nationalsången. Nanne Grönwall (bilden) uppträder kl 14, Isa 16, Panetoz 17 och Näääk & Nimo 18. Nya svenska medborgare hälsas välkomna och årets Sundbybergare koras kl 15. 16.30 är det Trollens bullfest.

Källa: www.sundbyberg.se, www.operan.se