Hundratals unga samlas och festar

Många tycker att det är bra att fältassistenterna rör sig på klipporna, då det kan bli oroligt när många unga samlas på ställe. Här pratar fältassistenterna Karolina Nilsson Bernin och Fredrik Nell, med några av ungdomarna.
Många tycker att det är bra att fältassistenterna rör sig på klipporna, då det kan bli oroligt när många unga samlas på ställe. Här pratar fältassistenterna Karolina Nilsson Bernin och Fredrik Nell, med några av ungdomarna.
Sommarlediga och festsugna ungdomar har övergett Rålis.

I stället samlas 200 unga på Kristinebergsklipporna varma kvällar för att dricka och ungmås. Stundtals har det varit mycket stökigt.

Lagom undangömt och med en fantastisk utsikt. Det får många att ta sig till klipporna, några hundra meter från Kristinebergs tunnelbanestation.

– Folk instagrammar en bild eller så hörs man på snapchat. ­Sedan åker man dit, det sprider sig snabbt var folk är, berättar en 17-årig flicka som just slutat ettan.

Soliga kvällar samlas mellan 50 och 200 personer här för att umgås, men även för att festa enligt fältassistenterna.

– Det här är enda platsen på Kungsholmen som just nu samlar så stora mängder unga, säger ­Robert Weintraub, chef för fältassistenterna på Kungsholmen.

De unga har hittat sin nya favoritplats, menar närpolischefen Stefan Holmén.

– I Rålis hänger de unga vuxna medan ungdomarna från nian till gymnasiet hänger på klipporna.

En kväll vid Valborg ringdes polisen hit. Patrullen möttes av unga som kastade sten och sköt raketer mot dem.

– De fick backa och hämta förstärkning. Den helgen körde vi hem minst en för full niondeklassare, säger Stefan Holmén.

Men det är inte bara Kungsholmsungdomar som intagit platsen.

– Vid ett tillfälle i höstas var det tusen personer från hela länet, det är ett känt ställe att hänga på, ­säger fältassistenten Morgan Åkerblom.

Varje kvällspass åker fältarna hit minst en gång och många unga är glada att se dem.

– En del av dem säger: ”så bra att ni kom, kan ni inte stanna ett tag?”. Det kan bli oroligt när många människor som inte känner varandra samlas på samma plats, säger Morgan Åkerblom.

Även grannar ar hört av sig och klagat hos polisen och stadsdelsnämnden. En kvinna beskriver hur hon störs av hög musik och skrikande ungdomar och hur hon flera gånger fått hjälpa allt för fulla unga att ringa efter sina föräldrar.

Parkmiljögruppen har röjt buskar och sly för att göra platsen mer lättillgänglig och snart ska belysningen förbättras.

– Vi projekterar nu för att sätta upp belysning mellan Tranebergsbron och trappan ner till Kristinebergs strand. Den kommer att vara på plats i höst, säger Magnus Björkman, parkingenjör.

Och det välkomnas.

– Det blir snabbt becksvart här, vi har fått hjälpa många ungdomar som inte hittat tillbaka till tunnelbanan eller inte vågar gå själva, ­säger fältassistenten Fredrik Nell.

Folk instagrammar en bild eller så hörs man på snapchat.17-årig tjej

Fakta

Ungdomskultur genom tiderna

Den första fritidsgården öppnade på Kungsholmen 1906 som en klubb för arbetarpojkar mellan 15–20 år.

Första fältassistenten anställdes i staden 1955 efter att ungdomar i ”Hökarängsligan” började stjäla bilar, dricka och leva kriminellt.

Staden drog i gång Vattenfestivalen i slutet av 80-talet för att de unga skulle ha något att göra i slutet på sommarlovet. Upptakten var de många unga som då stökade i Kungsträdgården.

Källa: Stadsmuseet