Ryska hunger games en PR-bluff

Mats Goldberg vill vara med i ryska realityshowen Game2 Winter, som jämförts med Hunger games.
Det blir inget ryskt Hunger games för Mats Goldberg.
Den 1 juni var det tänkt att deltagarna till den ryska dokusåpan, som jämförts med Hunger games, skulle presenteras.
I stället avslöjade miljardären Jevgenij Pyatkovsky att allt var ett PR-trick.

Beskedet om att den ryska dokusåpan som handlade om att överleva i Sibirien kom som en besvikelse för Mats Goldberg, som växt upp på Lidingö, i Huddinge och i Hässelby.

– Det känns väldigt snopet, säger Mats Goldberg.

Han berättar att Jevgenij Pyatkovsky, den ryske miljardären bakom dokusåpan Game 2 winter publicerat en youtube-video där han förklarar att Game2:Winter enbart varit en PR-kampanj för att visa hur man gör för att få uppmärksamhet och gratis marknadsföring i media. I videon säger Jevgenij även hur han byggt upp projektet och erbjuder sig att hjälpa andra att göra samma sak i framtiden.

”Folk är riktigt arga”

Efter beskedet har Mats Goldberg följt diskussioner i olika forum på internet.

– Det är folk som är riktigt arga, som ändrat sina huslån för att vara med. Det är några deltagare från Brasilien som synts väldigt mycket i media och som nu känner att de gjort bort sig. Lite liknande sådana känslor har jag också. Det känns som jag varit med och lurat andra, trots att jag inte har det.

Han säger att han hade sina aningar om att något inte var som det skulle, men att han ändå trodde att dokusåpan skulle bli av.

– Somliga kommer säga ”Vad var det jag sa?” medan andra, tillsammans med mig tycker att det är tråkigt att det inte blir något av detta, säger Mats Goldberg.

Men han ser ändå positivt på äventyret.

– Längs den här resan har jag fått en hel del nya kontakter, så jag har fått ut någonting av det också. Men kanske inte riktigt det jag förväntade mig.

Vill uppmärksamma minnet av Förintelsen

Den äventyrslystne Mats Goldberg tänker dock inte stå utan sysselsättning. I stället tänker han ge sig på en vandring mellan koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen, den så kallade dödsmarschen som 66 000 koncentrationslägerfångar tvingades göra.Hans farföräldrar var judiska och vandringen gör han för att uppmärksamma att andra världskriget aldrig får glömmas.

– Min farfar var arbetslägerfånge i Ryssland under andra världskriget. Min farmor blev kvar i Polen och satt i Auschwitz. Flera av hennes vänner fick gå marschen, men hon klarade sig genom att gömma sig i lägret. Hon blev räddad av Vita bussarna.

Vandringen blir också ett sätt att utnyttja medieuppmärksamheten till något gott.

– Jag vill hedra mitt ursprung i tider som dessa med antisemitism.

Förhoppningen är att vandringen ska ske någon gång under året.

Fakta

Mats Goldberg

Ålder: 36 år, fyller 37 den 25 juni.

Bor: Älvdalen, uppväxt i Huddinge, Hässelby och Lidingö.

Yrke: Äventyrare, studerar nu fjäll- och äventyrsledare på yrkeshögskolan vid Älvdalens Utbildningscentrum. Är även utbildad gymnasielärare, journalist och möbelsnickare.

Familj: Två barn, 8 och 10 år, nu boende med sin mamma i Säter.