Hungriga firrar får fixa fothälsan

Lokaltidningen Mitt i:s reporter fick uppleva fiskpedikyr för första gången. ”Jag har en dröm att någon gång få öppna ett fiskspa för hela kroppen”, säger spaägaren Susanne Lilja.
Lokaltidningen Mitt i:s reporter fick uppleva fiskpedikyr för första gången. ”Jag har en dröm att någon gång få öppna ett fiskspa för hela kroppen”, säger spaägaren Susanne Lilja.
Sugen på att låta 150 småfiskar suga bort din döda hud?

Möjligheten finns nu i Haninge.

Vår reporter testade den nya trenden på den nyöppnad fiskspainrättningen.

Fiskarna är inte speciellt stora. Skönt, tänker jag. Även om de skulle haft tänder så skulle gaddarna knappast vara stora.

En massagestol med flera olika funktioner masserar min rygg samtidigt som jag känner hur Garra rufa-fiskarna attackerar mina två fötter.

De är ute efter att suga bort död hud från fötterna och tårna. Och jag ska låta dem göra det – i 40 minuter.

Men att titta ner och beskåda stimmet runt tårna, det vågar jag inte.

– Det kommer snart att kännas som att du har fötterna i champagne, säger Susanne Lilja, som förestår den nya fiskspainrättningen i Haninge centrum.

Själv konstaterar jag att det är en smått påträngande känsla när de 150 ivriga fiskarna går till angrepp.

Men efter ett tag infinner sig ett lugn.

Jag har massagestolen inställd på övre ryggen, får en kopp kaffe och blir erbjuden tidningar. Jag mår rätt bra medan fiskarna jobbar hårt någon meter ner.

Garra rufa-fiskarna, eller doktorsfiskarna, är enligt Susanne Lilja historiskt kända för att kunna lindra psoriasis och eksem.

Men det är framförallt de som vill ha mjukare fötter – och inte är rädda för fiskar – som i allt högre utsträckning hittar till anläggningarna i landet.

– När jag själv undersökte det svenska utbudet i fjol var det dåligt, men det senaste halvåret har det ökat kraftigt. Det finns ett 40-tal riktiga anläggningar i dag, säger Susanne Lilja.

40 minuter har gått och jag får smörja in fötterna. På kvällen konstaterar jag att jag aldrig haft lenare fötter i vuxen ålder, men jag hade nog klarat mig med den kortare 20-minutersbehandlingen.