Husägare i Sollentuna varnas för ventilationsfirma

rengöring
Firman rengör bland annat diskbänk och vitvaror utvändigt – för 2 595 kronor efter ROT.
Den senaste tiden har många villaägare i Sollentuna blivit uppringda av ventilationsföretag med tveksamma affärsmetoder.
”En av mina familjemedlemmar blev lurad”, skriver en kvinna i Fågelsången på Facebook efter att familjen bokat en firma för att bland annat få vitvaror och speglar avtorkade till en kostnad på nära 2 600 kronor.

– De ringde min man på fasta telefonen och sa att de redan hade pratat med mig, och så uppgav de mitt mobilnummer. De sa att de samarbetar med ”sotarna” och försökte få det att låta som att de är från en myndighet. Dessutom sa de att de hade andra bokningar i området så att det var ett bra tillfälle att passa på. Då är det lätt att bli stressad och min man gick på det och sa att han kunde göra en preliminärbokning och bad dem mejla, säger kvinnan som vill vara anonym.

ventilationsfirma

Mannen gjorde en preliminär bokning och bad att få mejl med mer information, men fick i stället en färdig bokning. Foto: Privat

När mejlet sedan kom var det i form av en färdig bokning. Familjen skulle få rengöring av köksfläkt och imkanal, men även rengöring av vitvaror utvändigt, diskbänk och handfat och speglar – för 2 595 kronor efter ROT-avdrag.

”Hemma hos oss kommer ni inte in”

– Om man har ROT-avdrag kvar ja, annars blir det en kostnad på nästan det dubbla, säger kvinnan som genast ringde upp och avbokade.

– Jag sa att ”hemma hos oss kommer ni inte in”. Det accepterade de då de hörde att det inte var någon osäker pensionär de hade att göra med.

Inte längre lagkrav på att rengöra imkanal

För att få folk att boka jobb hävdar firman att det är obligatoriskt för fastighetsägare att rengöra imkanalen, de ventilationsrör som ska leda ut os och ånga från köket. Men det stämmer inte.

Fram till 2004 var fastighetsägare skyldiga att kontrollera sina imkanaler vart sjätte år, men något sådant lagkrav finns inte längre. Däremot är det bra att rengöra sitt fläktsystem ibland, förklarar Krister Johansson, vd på den seriösa firman Svenska ventilationsgruppen.

Klassisk metod att säga att de ”ändå är i området”

– Ja, det är bra, men det kan man göra själv. Det är bara att titta in i fläkten och sticka in dammsugarslangen. Finns det något där så är det oftast bara ett par tre decimeter in, säger han.

Enligt Krister Johansson är det en vanlig metod att firmor ringer och vill boka jobb snabbt då de ”ändå är i området”.

– Ja, det är en klassiker.

Många fler i Sollentuna har blivit uppringda

När kvinnan i Fågelsången publicerade sitt inlägg på Facebook fick hon bara inom ett par timmar respons av en handfull andra Sollentunabor som också hade blivit uppringda av samma firma eller av liknande företag med samma försäljningsmetoder.

”Fick det att låta som att det var obligatorisk och de öppnade samtalet nästan direkt med att de ville veta när de kunde komma. När jag sa att jag ville kolla upp det här så blev det aggressivt och otrevlig attityd”, skriver en av dem.