Min lokala hjälte

Husby bibliotek öppnar igen i helt ny tappning tappning

Britta Palm är nöjd med den nya inredningen.
Britta Palm är nöjd med den nya inredningen.
Ny fräsch inredning, barnhörna och en uteplats för läsning i vårsolen. Husby bibliotek är renoverat och återinvigs den 13 april.

Men redan i morgon öppnar bibblan igen efter sin tillfälliga exil i Husby träff.

Det råder febril aktivitet i Husby bibliotek, då mängder av kartonger lastade med böcker ska packas upp. Efter att ha varit stängt för renovering och ombyggnad sedan november förra året öppnar biblioteket igen i sin gamla lokal, men i en helt ny tappning.

Alla möbler och bokhyllor är nya, och några av stolarna är fortfarande inplastade när Lokaltidningen Mitt i tittar förbi veckan innan öppningen, som sker i morgon, onsdag.

– Det är inte lika kaosartat som det verkar. Vi har bättre koll än vad det ser ut som. Jag är grymt imponerad över hantverkarna, som har gjort ett så bra jobb trots snäva tidsramar, säger Britta Palm, verksamhetsledare för biblioteken i Järvaområdet.

Hon tycker att den nya inredningen känns väldigt bra och praktisk.

– Vi har fått ett nytt mötesrum där man kan sitta i lugn och ro, och vi har fått fler studieplatser. Många behöver studieplatser, och läxhjälp är också en viktig verksamhet som vi har och behöver plats för, säger hon.

Under tiden biblioteket var i Husby träff var två tredjedelar av böckerna nedpackade, eftersom det var så trångt där.

– Det har varit lite tråkigt att vi varit lite begränsade, men nu är personalen peppade att sätta i gång här i den vanliga lokalen igen. Dessutom har vi tagit över många av Akalla biblioteks nya böcker, berättar Britta Palm.

Längst in i biblioteket står barnhörnan, med en lång soffa för bokläsning och mys. Det kommer att finnas långbord att fälla ut om man vill hålla på med pyssel. Från barnhörnan kan man även gå ut till uteplatsen. Britta Palm säger att de planerar för att göra i ordning uteplatsen till sommaren, så att man även kan sitta ute och läsa när det är fint väder.

– Vi har också inrett en ungdomshörna, så att ungdomarna känner att de har en egen avskild plats.

Samtidigt som biblioteket officiellt nyinvigs den 13 april invigs även Berättarministeriet, en skrivverkstad för unga, som har kommit till Husby, och som delar lokal med biblioteket.

– Vi har fått mindre utrymme, men i och med den nya inredningen så utnyttjar vi lokalen bättre. Vi kommer också att inrikta vår verksamhet på berättande och ta in böcker som handlar om berättande och skrivande. Tanken är att Husby ska bli något av ett centrum för berättande. Att Berättarministeriet har kommit hit är ett lyft, säger Britta Palm.