ANNONS

Husbybon erkände att han fuskade på högskoleprovet – frikänns

Man åtalas för fusk på högskoleprovet.
Rätten fastslår att mannen fuskade men frikänner honom.
En man från Husby åtalades för grov osann försäkran efter att han misstänktes ha fuskat på Högskoleprovet.
Mannen erkände fusket i förhör men trots detta frikänner Solna tingsrätt mannen.
ANNONS

En man från Husby misstänktes för att ha fuskat på högskoleprovet när han skrev det 2016. I förhör har mannen till och med ekränt fusket.

Husbybon åtalades vid Solna tingsrätt som nu har meddelat sin dom – och de frikänner honom.

Åklagaren skriver i åtalet att gärningen ska bedömas som grov då hon hävdar att mannen ska ha ingått i ett led av en organiserad verksamhet. Åklagaren menar också att gärningen är grov då det oriktiga resultatet från provet hindrar eller minskar andras möjlighet att komma in på högskolan.

Mannen har erkänt att han har fuskat och åklagarens utredning stödjer detta. Men han hävdar att han bara har gjort sig skyldig till osann försäkran av normalgraden.

Rätten anser att mannen har fuskat

Solna tingsrätt slår fast att mannen har fuskat på provet. Men de bedömer att mannen inte varit en del av någon organiserad verksamhet utan bara använt sig utav deras tjänster.

Rätten kan heller inte fastslå att Husbymannens provresultat har hindrat någon från att komma in på högskolan.

Detta innebär att tingsrätten anser att mannen har fuskat men att hans fusk inte bör bedömas som grovt. De anser alltså att mannen är skyldig till osann försäkran av normalgraden.

Åtalades 21 dagar för sent

För det brottet ligger preskriptionstiden på två år. Mannen fuskade på provet den 29 oktober 2016 och åtalades för brottet två år och 21 dagar senare, den 19 november 2018.

Det innebär alltså att om mannen hade åtalats 21 dagar tidigare hade han dömts för fusket men nu måste Solna tingsrätt frikänna honom.

ANNONS