Husbybor oroas av öppen droghandel

Farid Aghamaleki bor i Husby sedan många år, och märker av den öppna droghanteringen på torget. "Man ser och man känner lukten. Det går inte att undvika", säger han.
Farid Aghamaleki bor i Husby sedan många år, och märker av den öppna droghanteringen på torget. "Man ser och man känner lukten. Det går inte att undvika", säger han.
Tomas Beer, aktiv i Rädda barnen i Husby.
Tomas Beer, aktiv i Rädda barnen i Husby.
Butiksägare och Husbybor vittnar om att gäng samlas på Husby torg för att bruka och sälja narkotika – helt öppet.

Och rädslan är stor för att konfrontera dem.

En butiksägare som vill vara anonym verkar helt uppgiven. Under de senaste åren har hans affär blivit en värmestuga för unga män som rullar jointar, säljer och röker hasch utanför och till och med inne i butiken. Redan vid fyratiden på eftermiddagarna börjar de dyka upp och parkera sina mopeder precis utanför entrén, enligt honom.

– Det är ett gäng på 10-15 personer. De är så fräcka, de bara tar saker och går ut. Om man säger till dem börjar de skrika och slänga saker hit och dit. Våra kunder vågar inte komma in i butiken, vår omsättning minskar och vi får svårt att rekrytera personal, säger butiksägaren.

Medan Mitt i:s reporter talar med honom i telefon före intervjun får han avbryta samtalet för att kasta ut två personer som förbereder haschcigaretter inne i butiken. Detta händer prick klockan tolv på dagen.

– Det har blivit mycket sämre, speciellt de senaste fyra-fem åren. Det har fått fäste. Alla butiksägare känner likadant, men ingen vågar säga något. Folk vågar inte gå ut på kvällarna, säger butiksägaren.

Han har påtalat problemet flera gånger för hyresvärden, företagarföreningen och polisen.

– Jag vet inte hur många gånger vi har pratat, och det första på agendan är alltid säkerhet. Ändå händer ingenting, säger butiksägaren.

En annan handlare i närheten bekräftar att ett stort gäng röker hasch ute på torget och snattar i hennes butik. Om hon haffar en snattare har det hänt att hela gänget har kommit in i butiken och hotat henne.

– Problemet är att vi inte kan vara deras fiender. Vi måste vara försiktiga när de gäller dem, säger hon.

Farid Aghamaleki har bott många år i Husby. Han har nyligen blivit arbetslös och uttrycker en viss förståelse för de unga männen som samlas på torget.

– Om jag var 20 år och någon föreslog ett enkelt sätt att komma åt pengar så hade jag kanske sagt ja. Jag ser fattigdomen som en orsak till problemet, eftersom det finns en grund för nyrekrytering så räcker det inte med polisiära åtgärder. Som boende känner jag att jag inte kan lägga mig i, för då utsätter jag min familj för fara, säger Farid Aghamaleki.

Antalet anmälda innehav och överlåtelser av narkotika har nästan fördubblats i Husby sedan 2009. Men eftersom narkotikabrott nästan aldrig anmäls av allmänheten, är siffrorna främst ett mått på polisens insatsnivå. Och den har definitivt ökat i Husby under sista tiden.

– Vi griper personer och tar mopeder i beslag varje vecka. Men även om vi multiplicerar antalet poliser med fyra så kan vi inte vara på alla otrygga torg alltid. Vi har fått en tydlig signal från de boende om att den öppna narkotikahandeln är en av de allra viktigaste frågorna, och vi arbetar långsiktigt med den. Vi håller på med en resursförstärkning i hela Järvaområdet i och med vår omorganisation, säger Stephan Kiernan, närpolischef i Kista.

”Det är vi som äger Husby och ingen annan”

Fakta

Narkotikalangningen har fördubblats

Under år 2009 anmäldes 57 fall av narkotikainnehav i Husby och 20 fall av överlåtelse (försäljning).

År 2014 anmäldes 83 fall av innehav och 46 fall av överlåtelse. Sammantaget blir det en ökning på ungefär 40 procent för innehav, och mer än en fördubbling av överlåtelsen.

Narkotikabrott anmäls dock sällan av allmänheten. Därför varierar siffrorna med polisens insatser mot narkotikabrott.

Föreningar vill samla Husby mot knarket

Tomas Beer respresenterar Rädda barnen i Husby. Och rädda barnen är precis vad han vill göra – genom att stoppa knarkhandeln på torget.

– Vi är förbannade rent ut sagt. Husby har blivit ett droghandelscentrum, säger Tomas Beer.

Han och Rädda barnen i Husby formulerade ett upprop mot knarket och bjöd in till ett möte i Husby träff tillsammans med Norra Järva stadsdelsråd.

Det blev välbesökt, omkring hundra Husbybor slöt upp och bland de inbjudna fanns närpolischefen Stephan Kiernan och Rinkeby-Kistas stadsdelsdirektör Stefan Derk.

– Det finns en svans av 13-14-åringar runt langarna som inte förstår att det är livsfarligt. Folk är rädda för att konfrontera langarna, och många föräldrar har släppt möjligheten att påverka sina barn. Det är viktigt att stötta föräldrarna, säger Tomas Beer.

Mötet i Husby träff var ett första steg för att samla vuxenvärlden i Husby. Nästa steg är inrättande av särskilda föräldrakommittéer, och en fortsatt dialog med polisen om vad som kan göras åt den öppna drogförsäljningen.

– Gemenskap är viktig för att helheten ska fungera. Alla måste förstå att de är en del av problemet och en del av lösningen. Det är vi som äger Husby och ingen annan, säger Tomas Beer.