Husbydramatikers pjäs sätts upp i Turkiet

Björn Boström tillsammans med teamet under en repetion i februari. Han sitter på nedersta raden som nummer två med brun tröja på sig.
Björn Boström tillsammans med teamet under en repetion i februari. Han sitter på nedersta raden som nummer två med brun tröja på sig.
Idag, på internationella kvinnodagen, har Husbybon Björn Boströms pjäs om hedersvåld premiär på stadsteatern i Turkiet.

Turkiska stadsteatern har köpt in en svensk pjäs om hedersvåld som är skriven av Husbybon Björn Boström.

– Det känns som ett erkännande om att det är ett bra projekt som tar upp ett problem som man inte riktigt tar tag i, säger han.

Teaterpjäsen ”Den fjärde månaden” har premiär på internationella kvinnodagen i den konservativa muslimska staden Konya. Sedan ska den ut på turné i Turkiet.

Pjäsen skrev han för elva år sedan som tjugoåring, efter att hans familj under en längre tid skyddat en ung kvinna som hotades till livet av sin familj.

– Tyvärr är pjäsen mer aktuell nu än då. I Turkiet är hedersvåld ett allvarligt problem, statistiken över hur många som drabbas per år är fruktansvärd, säger Björn Boström.

Han jobbar till vardags som fritidsledare i Akalla och säger att problemet med hedersrelaterat våld finns i Järva.

– Vi har ungdomar som är begränsande när det gäller frihet, säger han.

Pjäsen är översatt till turkiska men utspelar sig i Sverige. Dramat handlar om ett syskonpar som vuxit i Sverige, men har Turkiet som sitt ursprungsland.

Handlingen utgår från broderns perspektiv som förövare, när han ställs mellan kärleken till systern och släktens dödliga krav om hennes ärbarhet.

Den har tidigare satts upp i Sverige, och nu hoppas Björn Boström att det kan bli en långfilm så småningom.

– Vi hoppas att uppsättningen i Turkiet kan komma och gästspela i Sverige. Det vore häftigt att spela pjäsen i Järva, säger han.

Fakta

Stort mörkertal

Var tredje flicka i socialt utsatta förorter till Stockholm upplever att de kontrolleras ”mycket hårt” av sina manliga släktingar och föräldrar, enligt en färsk undersökning gjord av den ideella föreningen Varken Hora eller Kuvad.

Källa: Föreningen Varken Hora eller Kuvad