ANNONS

Husen byggs på vattnet

92 nya bostadsrätter – på vattnet.

Förra veckan hade nästan hälften av lägenheterna i det nya bostadsområdet i Finnboda hamn redan sålts, innan bygget ens satts igång.

Prisnivåer på upp till tio miljoner kronor avskräcker inte.
ANNONS

Utsikten vid Finnboda gamla varv vid inloppet till Stockholm är minst sagt hänförande.

Där planerar bostadsbolaget HSB nästa etapp i utbyggnaden av Finnboda hamn – Finnboda pirar. Det blir flerbostadshus på två parallella pirar ut i Saltsjön vid inloppet till Stockholm.

– Det blir jättefin utsikt mot vattnet och in mot området, säger Linda Anwall, affärsområdeschef på HSB.

Söndagen för två veckor sedan var det en första visning.

Det blev rusning. 508 intresserade kom, av vilka 40 tecknade sig för någon av de 92 planerade bostadsrätterna innan spaden ens satts i jorden, eller snarare i Saltsjöns vatten.

Flerbostadshusen med fyra våningar kommer att byggas på brokonstruktioner, pirar, med gjutna pålar som vilar mot berggrunden under sjöbotten.

Lägenheterna blir två– till fyrarummare och kommer att kosta mellan fyra och tio miljoner kronor.

Det blir första gången HSB genomför ett sådant här projekt, enligt bolagets vd Håkan Falk.

– Det är ingen ny teknik, det är bara att konstruktionen ska klara isen och belastningen, säger Håkan Falk.

ANNONS

Det har enligt vd:n varit ett önskemål från Nacka kommun att bygga på det här sättet, för att ta tillvara den kultur området haft.

Bostadshusen får fasader som ska påminna om Vaxholmsbåtarnas, och med balkongräcken som också de ska påminna om samma båtar.

– Det ska kännas som att man befinner sig på ett varv, säger Håkan Falk.

På länsstyrelsen i Stockholm, som följer bostadsutvecklingen i länet, välkomnas planerna på de exklusiva husen, trots att det krävs en tjock plånbok för att kunna flytta dit.

– Generellt är det så att mycket av det som byggs är för målgrupper som har råd att betala en kapitalinsats, säger utvecklingsledaren Elin Blume.

Att det nu byggs ett mer exklusivt boende i Finnboda pirar kan enligt Elin Blume skapa så kallade flyttkaruseller: De som köper i Finnboda pirar lämnar en bostad där någon annan kan flytta in och som i sin tur lämnar en annan bostad.

– Flyttkedjor är en aspekt, de skapar en rotation inom bostadsbeståndet, säger Elin Blume, och tillägger att alla tillskott av nya bostäder därför är välkomna.

Byggstarten av Finnboda pirar är planerad till sommaren. Inflyttning beräknas till 2016 och 2017.

– Det är ett otroligt spännande projekt, vi har inte byggt något liknande. Ett så här unikt läge har vi inte haft tidigare, säger Håkan Falk.

Fakta

Stort behov av nya bostäder

Behovet av nya bostäder i Stockholm är stort, 16 000 nya bostäder beräknas behövas per år i länet, varav 850 i Nacka.

När nya bostäder byggs ser länsstyrelsen gärna ett blandat boende, det vill säga både hyresrätter och bostadsrätter. I Finnboda pirar byggs enbart bostadsrätter.

Just till bostadsrätterna i Finnboda pirar har de som bosparar i HSB förtur.

Källa: Länsstyrelsen, hsb

ANNONS