Husen säljs snabbt trots rekordpriser

Bostadsmarknaden är glödhet i Vallentuna. Få hus till salu gör att köparna slåss om bostäderna. Det senaste året har villapriserna stigit mest i länet – med 22 procent.

– Vi hittade en ledig tomt och slog till, säger Nora Melin i Uthamra.

Nora Melin planerar för förhandsvisningen som sker på söndag. Hon och maken ska sälja sin villa i Uthamra, för att bygga ett nytt hus 300 meter ner på gatan, närmare vattnet.

Med fyra barn behövs mer utrymme och Nora Melin drar sig inte för att flytta. Hon och maken har ägt åtta bostadsrätter och ett radhus ihop och snart är det dags för andra villan.

– Jag älskar att flytta. Min man är lite mer skeptisk, men han får ett eget jaktrum nu. Det finns så få tomter kvar här i Uthamra så när vi hittade en tomt slog vi till, säger Nora Melin.

Deras nya hus blir inte klart förrän efter årsskiftet, men Nora Melin och maken passar på att sälja innan det planerade amorteringskravet träder i kraft.

Från den 1 augusti vill Finansinspektionen skärpa kraven, så att alla nya låntagare måste amortera på sina lån, ner till en belåningsgrad på 50 procent.

Trots att förslaget inte är klubbat har det redan satt fart på marknaden. Köparna slåss om de bostäder som ligger ute till försäljning, för att få så förmånliga lånevillkor som möjligt.

Och i Vallentuna är konkurrensen ännu hårdare. Anledningen är att det, enligt flera mäklare som Mitt i Vallentunasteget pratat med, finns ett ovanligt lågt utbud av bostäder. För två veckor sedan låg bara 38 villor och bostadsrätter ute på Hemnet, vilket är mindre än på flera år.

Det låga utbudet gör att bostadspriserna stiger. Det senaste året har villapriserna stigit med 22 procent i Vallentuna. Det är mest i länet och den nionde största ökningen i landet.

En mäklare som märkt av detta är Malou Parkkila på Svensk fastighetsförmedling. Hon berättar om en liten villa i Frösunda som såldes för 2,9 miljoner kronor, jämfört med utgångspriset på 2,1 miljoner.

– Det måste vara rekord för den typen av hus i Frösunda, säger hon.

Malou Parkkila berättar att ganska många hört av sig inför Nora Melins förhandsvisning i Uthamra, trots att bostaden inte ligger ute på Hemnet än. Enligt henne säljs många bostäder snabbare i dag, som en konsekvens av det låga utbudet.

– Uthamra är hett. Budgivningen kan nog gå upp där, säger hon.

Flera mäklare tror dock att det planerade amorteringskravet kommer att öka utbudet av bostäder de närmsta veckorna, då allt fler säljare vill passa på att göra en bra affär.

Nora Melin, sonen Castro, och resten av familjen ska snart flytta 300 meter ner på gatan till en nybyggd villa.

Fakta

Kritik mot kravet på amortering

Finansinspektionen vill införa ett amorteringskrav på nya bolån, för att låntagarna ska få lägre skulder.

Men i förra veckan kom kritik mot förslaget. Kammarrätten i Jönköping, som är remissintans, ifrågasätter om Finansinpektionen får fatta den här typen av beslut.

Kammarrätten påpekar också att ett amorteringskrav skulle få stora konsekvenser för många låntagare.

Om förslaget ändå går igenom ska det gälla från den 1 augusti.