ANNONS

”Huset blir en magnet”

Kungsängens nya kulturhus ska bli en magnet i området med aktiviteter från tidig morgon till sen kväll.

Det bronsfärgade sexvåningshuset ska inrymma bibliotek, konsertlokal, butiker, och kafé med uteservering.
ANNONS

– Jag hoppas att det här ska bli en mötesplats där väldigt många aktiviteter kan inrymmas, säger kommundirektören Karl-Erik Lindholm.

Enligt skisserna från Werket Arkitekter ska huset byggas ut från det befintliga kommunhuset så att torget får en ny inramning. Huset får sex våningar och delar huvudentré med kommunhuset. Fasaden kläs i tunn genomskinlig bronsfärgad metall.

Den nya mötesplatsen ska innehålla ett stort bibliotek i två våningar, kafé, butiker och lokaler för möten, konserter, teaterföreställningar och filmvisningar. Dessutom ska kommunfullmäktigemötena hållas här.

Upplands-Brohus håller på och upphandlar själva bygget. Om kommunfullmäktige ger sitt godkännande kan bygget starta i vår och stå klart hösten 2014.

Något som många längtar efter är en stor utställningslokal. I det nya huset blir det en konsthall på 100 kvadratmeter med hög takhöjd. I anslutning till den ska det också finnas en verkstad för kurser och skapande verksamhet.

Samtidigt som biblioteket öppnar stängs biblioteket i Tibble. Tibble anses ligga alltför avsides för att ha ett eget bibliotek, men kommunen planerar att ordna en mötesplats där dit man kan gå och beställa låneböcker.

Kultur- och fritidschefen Bo Larsson är glad över att kulturhusbygget snart sätter i gång.

– Det här huset blir en magnet och torget blir mer levande. Det kommer att pågå aktiviteter här från tidig morgon till sen kväll, säger han.

Teaterlokalen ska få en ingång från Kyrkvägen som byggs om i etagenivåer.

ANNONS

I morgon onsdag ska kommunstyrelsen besluta om att låta Upplands-Brohus gå vidare i processen. Vid ett ja räknar man med att notan för bygget blir 104 miljoner kronor. Det är 22 miljoner kronor mer än vad som beräknades när planerna diskuterades för tre år sedan.

Varför har byggkostnaden ökat?

– Det är tre år sedan den förra beräkningen och priserna stiger. Den nya kalkylen är baserad på ett bättre underlag. Vi har också beslutat att gräva oss djupare ner i marken för att få fler funktioner till teaterlokalen. Det är ju dyrt att spränga och gräva, säger Karl-Erik Lindholm.

Även Bro centrum ska få ett lyft genom att Brohuset byggs om och rustas upp. I år ska mellanväggar tas bort så att biblioteket, Ungdomens hus och simhallen får en gemensam reception. Huset ska också få ett kafé i anslutning till entrén.

Den första etappen av ombyggnaden pågår fram till årsskiftet. Därefter planeras för ytterligare två etapper.

Den andra etappen innebär bland annat att sporthallen och omklädningsrummen rustas upp. I den tredje etappen föreslås att man bygger ut med en ny idrottshall och spa-avdelning.

Kungsängens kulturhus får ett genomskinligt hölje av metall. I vår väntas sprängningsarbetet starta.

Så kan Brohuset se ut efter upprustningen.

Fakta

Det här ska finnas i kulturhuset

Kulturhusets lokalyta blir ungefär 2 500 kvadratmeter. Bibliotekets ytor omfattar ungefär 1 000 kvadratmeter. Teaterdelen på källarplanet ska uppta nästan 500 kvadratmeter.

Det blir plats för en konsthall, en verkstad och ett antal möteslokaler. På entréplanet ska det finnas ett kafé med möjlighet till uteservering på torget.

Husetberäknas locka 500–600 dagliga besökare.

Målet är att bygga ett energieffektivt hus och installera solpaneler på taket.