Huset förstördes i våldsam brand

Tatjana Skårman är glad att bröllopsklänningen finns kvar, även om den luktar brandrök och har sotfläckar.
Tatjana Skårman är glad att bröllopsklänningen finns kvar, även om den luktar brandrök och har sotfläckar.
Elpannan exploderade. Familjen Skårmans hus i Bromma brann i 17 timmar.

– Om vi varit hemma hade vi aldrig klarat oss, säger Tatjana Skårman.

Förra årets midsommar slutade inte som det var tänkt. Grannar vaknade av röken som vällde ut från huset i lummiga Bromma kyrka. Grannarna ringde larmnumret 112 och knackade på. Men familjen var som tur var inte hemma.

– När grannarna ringde oss och sa att tjock svart rök vällde ut från vårt hus så fick jag en hemsk känsla­, som en märklig kollaps, säger Tatjana Skårman.

Familjen befann sig i Värmland när samtalet om branden kom för ett år sedan. Tatjana Skårman och hennes man lämnade sina tre barn hos farmor och farfar och satte sig direkt i bilen och körde hela vägen hem. När de kom fram brann huset­ fortfarande.

– Det brann till och från i cirka 17 timmar. Men medan vi väntade på att få komma in så tyckte vi att utsidan såg okej ut. Det var först när vi steg in som vi förstod hur förstört det var.

Fasaden stod kvar men på in­sidan var allting förändrat. Tjock oljig rök täckte hela huset. Det som inte var sönderbränt var totalförstört av röken, som låg svart på såväl golv som möbler. Chocken för dem var stark att bära.

– Om vi varit hemma hade vi aldrig klarat oss. Jag har fått veta att det tar tre andetag vid en sådan här brand, sedan är man död.

Tatjana Skårman och hennes man Erik har bott i huset sedan år 2002. Den minsta dottern, 3-åriga Lina, kallar numera hemmet för ”smutsiga huset”. Och det är en titel som de alla använder sig av nu när de pratar om sitt hem.

– Vi hade renoverat huset sedan vi köpte det och var precis klara. Och så händer det här.

Orsaken till branden var att deras elpanna i källaren exploderat. Huset har nu under ett helt år totalrenoverats, medan familjen har bott inhyrda i ett hus i Södra Ängby. Allt från källare till tak fick öppnas upp, rivas ut och byggas på nytt.

– 95 procent av alla saker fick vi kasta. Allt från flygeln till soffan. Och många av barnens leksaker.

Två saker gick att rädda mirakulöst – fotografierna och bebiskläderna. De var bland det första som Tatjana Skårman frågade efter.­ ”Förstörda”, var svaret hon fick från brandmännen. Men de låg under en massa saker och klarade sig.

– Jag tog reda på att jag måste tvätta bort soten från bilderna annars skulle de bli totalt förstörda. Så jag var här varje dag, i gasmask och tvättade våra cirka 5 000 bilder och alla kläderna.

Vid minnet skrattar hon till, men blir allvarlig vid tanken på att familjen snart ska tillbaka till huset­.

Hans Högman är brandinspektör vid Storstockholms brandförsvar och menar att det är bra att kolla sina brandvarnare minst några gånger om året.

– Det är bra att ha brandvarnarna på olika våningsplan och i trapphusen, då dessa fungerar som en skorsten. Röken går uppåt och då blir man tidigt varnad om det brinner.

En annan sak som han tycker är viktigt är att stänga inne branden.

– Upptäcker man en brand och inte kan släcka själv ska man stänga dörren. För då stängs branden inne och vi har chansen att komma och släcka.

Tatjana Skårman har läst på och lärt sig mycket om vilka brandskydd som är de bästa. De nya dörrarna i huset stängs av sig själva­, till exempel.

– Jag trodde vår gamla brandvarnare fungerade, eftersom den blinkade. Men den lät ingenting när det brann, så hade vi varit hemma hade den inte väckt oss.

Hon är glad över att det värsta är förbi. Nu väntar en ny start.

– För oss är det ett brandhus, och jag kommer att kolla att allt är avstängt ordentligt en extra gång. Jag är trött, men mår okej. Det har varit tufft för oss.

Fakta

Stäng dörrarna

Brandvarnare ska kontrolleras flera gånger om året.

Det finns brandvarnare utan tråd som pratar med varandra, vilka går att ha på olika våningsplan.

Handbrandsläckare är något som rekommenderas.

Vid en brand är det viktigt att stänga dörren till det rum där det brinner.

Källa: Storstockholms brandförsvar