ANNONS

Huset kan bli till nya studentlyor

Täby gamla kommunhus
Det återstår mycket jobb innan det gamla kommunhuset kan bli studentbostäder.
Gamla kommunhusets framtid har diskuterats länge.

Nu finns en plan.

Kommunen har skrivit avtal om att byggnaden ska göras om till studentlyor – och kanske en restaurang.
ANNONS

Den stora kolossen där kommunen håller till kommer att rivas. Det är bestämt sedan länge. Däremot har det varit oklart vad som ska hända med den låga tegelbyggnad som ligger alldeles intill.

Det handlar om det gamla kommunalhuset där politiker och tjänstemän höll till ända fram till tidigt 70-tal. Bland annat har det föreslagits att byggnaden ska förvandlas till medborgarhus.

Nu finns ett skarpt förslag. Bolaget DGF projektering har slutit ett ramavtal med Täby kommun som innebär att huset byggs om till studentbostäder.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) är nöjd.

– Vi har ställt oss bakom det här från hela Alliansen. Täby behöver fler studentbostäder och det här är ett väldigt bra läge där det går snabbt att ta sig till Tekniska högskolan och Universitet.

Exakt hur många bostäder det kan bli är än så länge osäkert. Klart är dock att huset har tre våningar, vindsplanet inräknat, där det troligen går att bygga smålägenheter.

Men det ska inte bara bli bostäder. Tanken är nämligen att husets så kallade stensal ska göras tillgänglig för alla Täbybor. Möjligen genom en restaurang eller ett kafé, spekulerar Johan Algernon.

– Vi har sagt att det ska bli en mötesplats av något slag där kommuninvånarna har tillgång till sitt gamla kommunhus, säger han.

Lägenheterna planeras som hyresrätter. Enligt avtalet ska bolaget betala ett slags straffavgift på 400 000 kronor per lägenhet ifall det blir någon annan upplåtelseform. Även skriftliga garantier ska säkra att det blir hyresrätter.

ANNONS

I det nya avtalet ryms även en obebyggd bit mark intill tågstationen samt närliggande elverkshuset där det också planeras för studentbostäder. Men inget är än så länge avgjort.

Avtalet ska ta sig genom både kommunstyrelsen och fullmäktige innan någon kan ropa hej.

Och även efter det återstår mycket jobb. I avtalet framgår att det gamla kommunalhuset är i dåligt skick. Fuktskador, kraftig mikrobiell tillväxt och miljöfarliga byggnadsmaterial som asbset finns i byggnaden.

Huset byggdes i början på 1950-talet. Under 1980-talet gjordes renoveringar men sedan dess har fastigheten mer eller mindre fått förfalla.

Fakta

Fler unga projekt i Roslags-Näsby

160 studentlägenheter i ett 17-våningshus vid stationen.

145 smålägenheter i bostadsrätt intill Scandic.

90 studentbostäder ungefär vid Ytterbyskolan där byggherren hoppas på en ung och vital stadsdel i framtiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.