Huset har haft problem med brandsäkerheten

På lördagskvällen runt 23.30 började det brinna i en lägenhet i ett höghus i Rågsved
Rökutvecklingen var mycket snabb och en olycksutredning ska nu göras.
När huset på Bjursätragatan var nybyggt 2009 var bristerna i brandsäkerheten så allvarliga att de första hyresgästerna fick flytta ut.
– Några brandmän sa att jag skulle vara jävligt tacksam som hade fönstret där jag hade det, säger Joel Danell, som bodde i huset då.
Nu ska den snabba rökutvecklingen vid helgens brand utredas.

Det har stormat kring det eldhärjade huset på Bjursätragatan 8 och företaget Lelånghus som byggde det. Enligt staden bröt företaget mot avtalet på ett oacceptabelt sätt och en avdelningschef på stadsbyggnadskontoret dömde ut huset som ”rena fuskbygget”, i en artikel i Dagens Nyheter.

När husen var nybyggda 2009 ålades de med användningsförbud – på grund av brister i brandsäkerheten. Det handlade bland annat om att det saknades brandklassade dörrar och att man använt fogskum utan brandklass. Huset utrymdes och de som hunnit flytta in fick flytta ut igen.

Joel Danell, som idag bor i huset bredvid, fick då en lägenhet i det aktuella huset.

– Jag var ny i Stockholm och åkte dit på en visning, det var otroligt mycket folk där. Sedan gick det en tid, de hade fått utrymma huset, och så fick jag en lägenhet. Jag hade bara stått i bostadskön i ett år. Eftersom jag fick flytta in utgick jag från att de fått ordning på brandsäkerheten, säger han.

När de skulle gå sa de ”Du ska vara jävligt tacksam att du har fönstret där du har det”.  Det där satte sig, jag kommer ihåg det ordagrant.

Joel Danell.

Strax efter att han flyttat in stod det en brandbil utanför huset en dag när han kom hem.

– Det var fyra brandmän som skrotade runt. Jag började prata med dem och de frågade om de fick komma och kika i min lägenhet. Jag bjöd på kaffe och de tittade runt. När de skulle gå sa de ”Du ska vara jävligt tacksam att du har fönstret där du har det”.  Det där satte sig, jag kommer ihåg det ordagrant, säger Joel Danell.

Hans lägenhet var på tredje våningen, men eftersom huset ligger i en sluttning var det bara 2-3 meter till marken från fönstret.

Utredning ska göras kring den snabba rökutvecklingen

Användningsförbudet hävdes i början av 2010. Brandförsvaret påpekade dock brister efter det.

– Vi gjorde en inspektion sommaren 2010 och då hade vi anmärkningar bland annat på sprickbildningar på väggar, vid brandtätningar och andra brister, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

Har de brister som då påtalades åtgärdats?

– Jag vet inte det just nu. Vi ska försöka ta reda på det.

Räddningstjänsten kommer nu att utreda branden.

– Det var en snabb rökutveckling och vi ska göra en olycksutredning. Vi kommer också att bistå polisen i deras utredning, säger Björn Westerdahl.

Huset är byggt i trä i moduler som monterades på plats med syftet att ha låga hyror. Hyresgästerna fick dock en hyresreduktion för några år sedan eftersom bostäderna ansågs ha för höga hyror i förhållande till standarden.