”Huset skakade vid explosionen”

Två personer omkom i samband med en explosion i en lägenhet i Midsommarkransen på fredagsmorgonen. Polisen tror att explosionen orsakades av brandgaser som antändes.

– Hela huset skakade, berättar grannen Anders Jonsson.

Klockan 07.54 kom det första larmet från en granne som känt röklukt. Sedan kom smällen. Efter den kom flera samtal från grannar i huset. Flera fönsterrutor i en lägenhet på andra våning blåstes ut i explosionen.

– Jag satt och jobbade när det hördes ett brak. Hela huset skakade, berättar Anders Jonsson, som bor i lägenheten ovanför.

Han tittade ut genom fönstret och såg att det kom rök genom fönstret från lägenheten under honom och ringde 112.

Sedan tittade han ut i trappuppgången genom titthålet i dörren och såg att den var rökfylld.

Anders Jonsson gjorde själv lumpen som brandman och visste därför att det var bäst att hålla sig kvar i lägenheten. Men så började röken sippra in i lägenheten genom ventilationen.

– Det började kännas obehagligt, men jag tänkte att Brännkyrka brandstation ligger nära, så de kommer nog snabbt, berättar han.

Sex minuter efter första samtalet var de första brandmännen på plats. När rökdykarna gick in i huset hittade de en person i trappuppgången och en inne i lägenheten. Den ene var redan död. Den andre visade fortfarande livstecken och kördes i ilfart till sjukhus med ambulans, men avled senare av sina skador.

Om det är lägenhetsinnehavarna, ett gift par i 60-årsåldern, kan polisen inte med säkerhet säga i nuläget. Kropparna är så skadade att man troligen måste använda tandkort för att fastställa deras identitet. Polisen har heller inte lyckats komma i kontakt med paret efter explosionen.

Cirka en halvtimme efter explosionen evakuerades grannarna från sina lägenheter.

– En brandman knackade på dörren. Jag fick en syrgasmask så att jag kunde gå ner genom röken i trappuppgången, säger Anders Jonsson.

Hans egen lägenhet är rökskadad. Byggnaden undersöktes under fredagen för att säkerställa att det inte fanns någon rasrisk innan grannarna släpptes tillbaka in i huset.

Det faktum att det kom samtal om röklukt före smällen tyder på att det var en rökgasexplosion, uppger både polis och räddningstjänst.

En rökgasexplosion inträffar när oförbrända brandgaser blandas med syre.

– När gaserna får rätt koncentration antänds hela lägenheten samtidigt, förklarar Christer Wahlström ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Det kan alltså ha brunnit någonstans i lägenheten, varpå det utvecklats brandgaser samtidigt som elden förbrukat syret i lägenheten och ett undertryck uppstått, så kallad ”backdraft”.

– Då fattas bara syre för att det ska explodera.

Enligt polisen kan det medelålders paret ha vaknat av att det brann i lägenheten och sedan ovetandes råkat utlösa en explosion när de öppnade dörren ut till trappuppgången och släppte in syre.

– Men om det var så det gick till kommer vi förmodligen aldrig att få reda på för de enda två som hade svaret är döda nu, säger Anders Bjärgård.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdlöshet alternativt vållande till annans död.

– Undersökningen startar vi för att vi ska kunna titta närmare på det här och avgöra om det är en olycka eller ett brott som ligger bakom. Men just nu tyder allt på att det är en mycket tragisk olycka, säger Anders Bjärgård.

Sex minuter efter det första larmsamtalet var brandkåren på plats. Efter en halvtimme evakuerades grannarna som fick gå genom röken i syrgasmasker.