Huset som ingen vill ta i

Två mäklare har hoppat av uppdraget att sälja huset.
Två mäklare har hoppat av uppdraget att sälja huset.
I Stäket står ett hus tomt. Ägaren har gått bort. Men trots att kåken är värd uppåt fyra miljoner vill ingen mäklare sälja den.

Detta är historien om hus-affären som gick snett.

För drygt ett år sedan sålde en äldre man, som flyttat in på ett äldreboende, sitt hus till en polis och dennes två vuxna barn. Barnen var släktingar till mannen och priset på huset blev två miljoner. Billigt – även för en villa i slitet skick.

Och det fick grannar att reagera. Affären anmäldes och polisen utreddes för grovt bedrägeri. Vissa menade att han lurat den äldre mannen – och dessutom förfalskat hans namnteckning.

Polisen å andra sidan har i förhör berättat att han kände den äldre mannen väl, har hjälpt honom med hushållet i decennier och att mannen därför ville sälja huset billigt till honom och hans barn.

På köpekontraktet står det att betalning skulle ske senast 31 december 2015 – polisen hade ett år på sig att betala den äldre mannen.

– Pengarna kom i november. Jag hade tänkt hälsa på honom, men dagen innan dog han, så han fick aldrig veta, säger mannens gode man.

Några dagar senare lade chefsåklagaren vid särskilda åklagarkammaren, Eva Finné, ner polisutredningen.

– Brott kunde inte styrkas, säger hon och vill i övrigt inte gå in på detaljer.

Polisen åtalas dock för anstiftan av osant intygande, vilket innebär att han förmått sin son och svärdotter att uppge att de bevittnat den äldre mannens namnteckning – trots att de inte var närvarande. Det har polisen erkänt. Rättegången är planerad till början av juni.

Men trots att tingsrätten har slagit fast att polisen och hans barn är lagliga ägare av huset, och polisutredningen om bedrägeri lagts ner vill ingen mäklare sälja huset.

Så här säger den första inkopplade mäklaren:

– Jag förvissade mig om att de rättsvårdande mydigheterna inte hittat några felaktigheter och att mannens gode man inte hade invändningar, men det var mycket upprörda känslor i ärendet. Därför har jag valt att avstå.

Nyligen kom huset åter ut till försäljning för 3 975 000 kronor, men annonsen försvann efter några dagar.

– Jag fick motta indirekta hot och otrevliga mejl, då valde jag att kliva av, säger mäklaren som också vill vara anonym.

Så bedrägeriutredningen är nedlagd. Polisen och hans barn är lagliga ägare. Men ingen mäklare vill ta i huset, därför står det tomt.

– Det är synd att det blivit så här. Det är en fin kåk. Jag har hållit på i 20 år, men har aldrig varit med om något liknande, säger mäklaren.

Mitt i har varit i kontakt med den nu pensionerade polisen, men han har avböjt att kommentera.