Husets öde fast i långbänk

Bernt och Tina Levin bor mittemot det rivningshotade huset, som ligger längst in i gränden. ”Jag tror huset kan vara bra att satsa på att ha kvar. Man ska vara försiktig med att riva så gamla och fina hus”, säger Bernt Levin och får medhåll från frun Tina.
Bernt och Tina Levin bor mittemot det rivningshotade huset, som ligger längst in i gränden. ”Jag tror huset kan vara bra att satsa på att ha kvar. Man ska vara försiktig med att riva så gamla och fina hus”, säger Bernt Levin och får medhåll från frun Tina.
Rivning eller räddning? Det verkar omöjligt för politikerna att komma till beslut om 1800-talshuset bakom gamla restaurang Capri.

Det är nu fyra år sedan som arbetet började med att få en ny detaljplan för det jättelika kvarteret Riddaren, där både Östermalmshallen, Astoriahuset och Twilfithuset ingår.

Här ligger också ett hus från 1873 längst in i gränden, till vänster om Astoriahuset. I planen fanns förslaget att riva huset, något som hela 57 av 60 remissinstanser var emot.

Dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) ville ändå genomföra rivningen, men varken hon eller hennes ­efterträdare Roger Mogert (S) har lyckats få tillräckligt med stöd för det.

Det har lett till en närmast osannolik långbänk.

I augusti 2013 var ärendet uppe på stadsbyggnadsnämnden första gången. Politikerna bestämde sig för att skicka tillbaka det på så kallad återremiss.

I april 2014 skulle ärendet åter upp för beslut. Det var ett halvår före valet, vilket kan ha bidragit till beslutet att låta ärendet utgå. Att gå till val och samtidigt försvara rivningen av ett vackert hus i en stadsdel med många kulturkonservativa väljare är ingen dröm för en stadshuspolitiker. I samma veva svängde också Moderaterna, och sa sig nu vilja bevara huset.

Ett nytt försök gjordes i januari i år men frågan bordlades.

I förra veckan kom frågan upp på dagordningen igen. Utan framgång – ärendet blev åter bordlagt.

Hur det till sist kommer att gå är oklart. Moderaterna har delvis svängt tillbaka och säger sig nu vilja bevara husets fasad men riva innanmätet. KD vill riva medan FP vill låta huset stå kvar. I majoriteten är läget också oförutsägbart. S vill riva, MP är splittrat och V vill bevara.

För Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården är läget frustrerande.

– Det är olyckligt för det är ett fantastiskt fint projekt. Och det är klart att det påverkar oss ekonomiskt att behöva vänta. Byggnaden står ju tom sedan ett och ett halvt år tillbaka och vi får inga hyresintäkter, säger hon.

Ett alternativ skulle ju kunna vara att rusta upp det. Då kanske ni skulle bryta dödläget?

– Under de tio år vi jobbat med det här projektet har vi tittat på alla alternativ och det här är vad alla bedömt vara det bästa för helheten.

Vilka är ”alla”?

– Det är ju ett samarbetsprojekt mellan staden och oss. Det har knådats fram och tillbaka och synpunkter har tagits hänsyn till.

Har du något hopp om beslut snart?

– Vi hoppas verkligen att vi får möjlighet att genomföra det.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) behöver man överväga ärendet ytterligare.

– Det är viktigt att vi får det rätt och där har vi bedömt att vi behöver mer tid för att få alla pusselbitar på plats.

Fakta

Ägaren vill bygga ett kontorshus

Längst in i gränden bakom gamla restaurang Capri ligger ett hus från 1873. Det finns bara ett tjugotal fastigheter från den tiden kvar på Östermalm.

Ägaren Humlegården vill riva och ersätta med kontor.

Huset behöver renoveras och förstärkas, något som Humlegården tycker blir för dyrt.