Hushållens avfall drar till sig råttor

Gatu- och parkarbetaren Anders Blomdahl hittar dagligen hushållssopor i papperskorgarna runtom i Vasastan.
Gatu- och parkarbetaren Anders Blomdahl hittar dagligen hushållssopor i papperskorgarna runtom i Vasastan.
Vasastans papperskorgar svämmar över – av hushållssopor. Följden är ökad nedskräpning och fler skadedjur.

Gatu- och parkarbetaren Anders Blomdahl tycker att fastighets­ägarna måste hjälpa till att stoppa den nonchalanta tjuvdumpningen.

Klockan sex på morgonen börjar Anders Blomdahl och hans kolleger tömma papperskorgarna i Vasastan. Ofta är de fyllda med hushållssopor och inte sällan står soppåsar även under och bredvid.

Anders Blomdahl har arbetat ett år som gatu- och parkarbetare på Samhall, underentreprenör till Peab som sköter sophanteringen i Stockholms stad. Under denna tid har han märkt att dumpningen av hushållsavfall i de offentliga papperskorgarna har ökat.

– Innan såg man det bara på vissa ställen, men nu ligger det hushållssopor i varannan papperskorg, säger han.

Vid några tillfällen har Anders Blomdahl konfronterat folk som varit i färd med att trycka ner sin soppåse i en papperskorg. En attitydfråga, anser han.

– De menar att det inte spelar någon roll om de slänger sina sopor där eller i soptunnorna på sin gård.

Men hushållssopor i var och varannan papperskorg spelar roll. Dels för att skadedjuren blir fler, dels för att det kräver mer jobb av gatu- och parkarbetarna som måste plocka sopor bredvid papperskorgarna och samla ihop det som fåglarna sprider.

På Norrtullsgatan har Anders Blomdahl på egen hand lyckats få bukt med problemet.

– Jag pratade med några som slängde sopor och förklarade för dem vad som händer om man slänger hushållssopor i papperskorgarna. Det blir rena rama julafton för råttor och ohyra. De har inte slängt sina soppåsar där sedan dess, säger han.

Anders Blomdahl tror att lösningen på problemet är information. Han tycker att fastighets-ägarna borde ta större ansvar.

Per Forsling, chef för förvaltningsutveckling på Fastighets­ägarna Stockholm, känner inte till att folk dumpar sopor i papperskorgar.

– Det är ingen tvekan om att sopor ska slängas i soprum. Det hoppas jag att alla förstår, säger han.

Han säger också att fastighets­ägarna ska se till att det enkelt går att slänga sopor i husen. För att bidra till att lösa problemet menar Per Forsling att fastighetsägarna kanske måste bli ännu tydligare med information om hur sophanteringen fungerar.

– Men det är den enskildes ansvar att se till att soporna slängs på rätt ställe, säger han.

Pia Mattson bor på Rhensgatan och har tidigare berättat för Lokaltidningen Mitt i att papperskorgarna stinker och ser tråkiga ut.

– Ska vi ha en ren stad måste man ha en bra sophantering, säger Pia Mattson som påpekar att hon har sett att gatu- och parkarbetarna ibland slarvar med att plocka skräp på trottoarerna.

– Men så klart gäller den stora kritiken människor som slänger sina hushållssopor i papperskorgarna.

Överfulla papperskorgar är ett problem i hela innerstan. Det bekräftar Mikael Kellinsalmi, som är arbetsledare på Peab. Han berättar att gatu- och parkarbetarna ständigt hittar hushållssopor där de inte hör hemma.

– Det är värst på måndagar. Då brukar folk av någon anledning passa på att fylla upp med hushållssopor.

Fakta

400 korgar finns

Det finns cirka 400 papperskorgar i Vasastan.

Tömningsfrekvensen är indelad i tre klasser. Vissa papperskorgar töms fem gånger i veckan, andra tre gånger och några en gång.

Papperskorgarna på Odenplan töms dessutom på helgerna.

Källa: Peab