ANNONS

Ingen husläkarjour ersätter närakuten på Löwenströmska

Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby och Sollentuna sjukhus renovering
För tre år sedan beslutade Region Stockholm att flytta närakuten på Löwenströmska sjukhuset till nyrenoverade Sollentuna sjukhus.
Region Stockholm lägger ner förhandlingarna om husläkarjouren tänkt att ersätta Löwenströmskas närakut. I ett pressmeddelande skriver M, VB, KD, L och C att man kräver en lösning av sina partivänner i Regionen.
ANNONS

Som en slags kompensation för flytten närakuten utlovade Region Stockholm i början av sommaren en husläkarjour som skulle ge Väsbyborna tillgång till sjukvård på kvällar och helger.

Men i pressmeddelandet skriver kommunledningarna i Upplands Väsby och Sigtuna att Region Stockholm inte lyckats få fyra husläkaraktörer i Upplands Väsby att driva en jourverksamhet på Löwenströmska sjukhuset.

”Det innebär med all sannolikhet att den utlovade jourverksamheten på Löwenströmska inte blir verklighet när närakuten flyttar till Sollentuna sjukhus”, skriver kommunledningarna i pressmeddelandet.

Tre av fyra aktörer har sagt nej

Orsaken är att tre av de fyra vårdgivarna tackat nej till Regionens avtal och ersättningsmodell.

Men kommunledningarna i Upplands Väsby och Sigtuna är besvikna.

– Trots att vi förstår orsakerna och argumenten bakom beslutet samt känner till det ytterst ansträngda ekonomiska läget, måste detta ändå ses som ett sviket vallöfte från Regionen. När våra partier i valrörelsen gemensamt värnade om fortsatt akutvård på Löwet var budskapet från Regionens företrädare väldigt tydligt och kunde inte misstolkas – verksamheten skulle vara kvar i någon form, säger gruppledarna för Moderaterna, Väsbys bästa, Centerpartiet, Liberalerna, Samling för Sigtuna och Kristdemokraterna i Sigtuna och Upplands Väsby i ett gemensamt uttalande i pressmeddelandet.

Närakuten öppnar i Sollentuna i år

Trots förseningar med renoveringen ska flytten av närakuten från Löwenströmska fortfarande äga rum under hösten.

– Det är lite försenat. Jag väntar också med spänning. Det senaste jag har hört är att det ska öppna i slutet av oktober eller början av november, och absolut före årsskiftet i alla fall. Det mest troliga är att Närakuten invigs i november, sade Soley Aksöz Lithborn (M), ledamot i Regionfullmäktige för Sollentunamoderaterna och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm, till Mitt i i oktober.

Klart: Husläkarjour ersätter när Löwenströmskas närakut flyttar

ANNONS