Husläkarjouren tvingades stänga tidigt

Mohibul Ezdani Khan (V) undrar om husläkarjourerna klarar att hålla öppet som de ska.
Mohibul Ezdani Khan (V) undrar om husläkarjourerna klarar att hålla öppet som de ska.
Mohibul Ezdani Khan (V) fick nobben på husläkarjouren, fast klockan bara var 21.25.
Nu vill han ha svar i landstingsfullmäktige om husläkarjourerna slirar med öppettiderna.

Det finns 13 husläkarjourer i länet, dit man kan vända sig när vårdcentralen stängt. De ska hålla öppet 17-22 på vardagar och 08-22 på helger.

Men nu undrar vänsterpartisten Mohibul Ezdani Khan om de verkligen håller öppet som de ska.

– Jag har hört av politikerkollegor att de har svårt att bemanna, och inte klarar sina öppettider, säger han.

Blev inte insläppt

Han besökte själv två husläkarjourer, och fick farhågorna bekräftade.

– Till en kom jag vid 21.25 och blev inte insläppt. Då berättade jag att jag var politiker, och fick veta av sköterskan att de bara hade en läkare och inte kunde ta emot fler patienter.

Nu har han skrivit en interpellation (fråga) till landstingsfullmäktige, som sammanträder nästa vecka, där han vill ha svar på om Alliansen kan säkerställa att mottagningarna håller öppet på angivna tider.

Husläkarjourerna har en viktig roll i landstingets planering för att klara akutvården. Den nya akuten på Karolinska i Solna kommer bara att ta emot de svåraste akutfallen. Övriga ska styras om till övriga akutmottagningar i länet, som redan nu går på knä, med långa väntetider och överskridna budgetar.

Ska avlasta akutvården

Lösningen ska, enligt allianspolitikerna i landstinget, vara att styra om de enklare vårdfallen, som öroninflammationer, halsfluss eller sårskador, till husläkarjourerna och till närakuterna.

Nu menar Khan att husläkarjourerna inte klarar det ökade patientflödet. Han har, förutom interpellationen till landstingsfullmäktige, lämnat in en skrivelse till sjukvårdsstyrelsen för Stockholm-Ekerö för att få frågan utredd.

Allvarligt bryta avtal

Presstjänsten vid Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som driver sex husläkarjourer, uppger att de inte har fått några indikationer på att jourerna inte klarar att hålla öppet.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) har inte heller fått några sådana signaler.

– Det är allvarligt om det stämmer, och det är bra att vi får reda på det. Husläkarjourerna har ett stort ansvar och måste leva upp till det som står i avtalet, säger hon.

Hon säger att personalbristen är ett känt problem, framför allt vad gäller allmänläkare, och att mottagningarna måste vända sig till landstinget om de har problem med att uppfylla avtalet.