Husman med julmys på klassisk finkrog

Gamla stan är som en sagostad i juletid. Det spelar ingen roll att snön lyser med sin frånvaro. När lyktorna lyser upp de smala gränderna och Gourmé och Gourmand kliver över den granrisprydda tröskeln till Den gyldene freden infinner sig julstämningen lika säkert som Kalle Anka i tv på julafton.

Det är helt rätt årstid för att kliva ner i de gamla källarvalven. Gästerna är en mix av turister och stockholmare, de flesta i högre medelåldern.

Menyn känns nästan lika klassisk som miljön. Krogen har också serverat svensk husmanskost sedan 1922. Här är det svenska klassiker som gäller, förfinad husmanskost och finkrogsmat sida vid sida.

Gourmé börjar kvällen med jordärtskockssoppa med suovas och avruga (160 kr). Det rökta renköttet och kaviarklicken ligger på tallrikens botten när den kommer in.

Servitrisen häller sedan upp soppan ur en liten kanna. Eftersom golvet lutar så kraftigt gäller det att hålla koll på tallriken.

Soppan är len och fyllig med en riktigt rund smak. Det rökta renköttet bryter av fint mot krämigheten i soppan. Kaviaren bidrar med syra.

Gourmand väljer viltpaté på ripa med apelsindoftande senap och picklade svarta vinbär (165 kr). Patén är mustig och god. Senap­en och vinbären ger en intressant syra till den ganska kraftiga patén.

– Den var riktigt god. Men de här krutongerna är för hårda, säger Gourmand och sätter gaffeln i en mörk bit bröd.

Svenska delikatesser (195 kr) är en förrätt som serveras på många bord. En liten bit gravad lax, löjrom och rökt sik är små trevliga aptitretare.

Servitrisen är personlig och trevlig och tvekar inte att ge vinrekommendationer eller peka på bättre och mindre bra val på menyn.

Gourmé väljer pocherad torsk med riven pepparrot, ägg, räkor, och skirat smör (355 kr). Torsken faller fint isär i lamellerna.

– Jag gillar att det är generöst med pepparrot, möjligen kunde det ha varit lite rikligare med räkor, tycker Gourmé.

Gourmand slår till Fredens korv på fasan och fläskkött med trattkantareller och enbärslök (265 kr). Korven är mustig och smakrik och de syrliga enbären lyfter den till en riktig smak­sensation.

Ugnsbakad röding med ört­rostad pumpa, äpple och skaldjurssås (345 kr) är något mer medioker. Rödingen är vällagad och god, men anrättningen bjuder inte på några smaköverraskningar.

Gourmé kan inte motstå toscagratinerat höstäpple med kardemummaglass (95 kr).

– Det här är nästan förbjudet gott, säger Gourmé med något drömskt i blicken.

Vanilj- och krusbärskompott med sauternesabayonne och päron och yoghurtglass (110 kr) är inte i samma klass. Kompotten smakar mer sött än krusbär och inga smaker blir distinkta. Yoghurtpäronglassen är god, men når inte upp till kardemummaglassens svindlande höjder.

– Du ska väl ändå inte sätta i dig allt det där, säger Gourmand medan han sträcker sig mot vännens tallrik.

Fakta

Den Gyldene Freden

Mat: Klassiskt svenskt, finhusman och finkrogsmat sida vid sida. Miljö: Hög mysfaktor. Välj mellan att sitta på lutande golv under stenvalven eller i markplan med fönster ut mot Österlånggatan. Pris: Varmrätter 195–390 kronor.