Huspriser spås fortsätta uppåt

Angelica Lundqvist stänger dörren till ateljén snett mittemot boningshuset.
Angelica Lundqvist stänger dörren till ateljén snett mittemot boningshuset.
Mäklarna på Lidingö tror att både villa- och bostadsrättspriserna kommer att öka under 2014. Låga räntor och litet utbud är förklaringen.

Statistik från Värderingsdata och Mäklarstatistik har visat en uppåtgående trend för villapriserna på Lidingö. Men de senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar nu en tillbakagång det senaste kvartalet när det gäller borättspriserna.

Hos öns mäklare är dock tongångarna inför 2014 positiva – och de som Mitt i Lidingö Tidning talat med tror att priserna kommer att stiga under året. Carl Westrell, fastighetsmäklare på Svenska mäklarhuset på Lidingö, säger att marknaden är gynnsam för villasäljarna.

– Det är räntorna som styr, och räntan är låg. Jag tror inte att bankerna kommer att göra något under pågående år. Dessutom är utbudet av villor lågt på Lidingö och efterfrågan stor, säger han.

Vad tror du om 2014?

– Vi har ett bra tryck och vi säljer mycket redan innan visningen sker. Jag tror att både villa- och bostadsrättspriserna kommer att gå upp ytterligare. När något är till försäljning blir det ofta huggsexa, säger Carl Westrell.

Även Jan Tivenius, fastighetsmäklare på Bjurfors Lidingö, är positiv.

– När det gäller villor så är det lite speciellt eftersom det är så få hus till försäljning. Men jag tror att bostadsmarknaden under 2014 blir positiv med en liten uppgång både för villor och borätter, säger han.

Det är räntorna som styr, och räntan är låg.

Fakta

Allt dyrare att köpa hus på Lidingö

Villapriserna på Lidingö har ökat med ungefär 4 procent 2013 jämfört med 2012.

En villa kostade i snitt cirka 8,4 miljoner jämfört med 8,1 miljoner året dessförinnan.

När det gäller bostadsrätter har priserna dock sjunkit med 3 procent det senaste kvartalet. Kvadratmeterpriset backar därmed från 36 882 kronor till 36 069 kronor.

I Stockholms län har villapriserna stått stilla under det senaste kvartalet, medan bostadsrättspriserna har gått upp 1 procent.

Källor: värderingsdata, mäklarstatistik.se