ANNONS

Huspriserna upp en miljon på ett år

Therese Klockare, mäklare på Lidingö visar ett hus i Högsätra.
Therese Klockare, mäklare på Lidingö visar ett hus i Högsätra.
Huspriserna på Lidingö fortsätter att stiga. Snittpriset ligger nu på nästan 9,5 miljoner kronor – vilket är en ökning med över en miljon sedan förra året.

Förra veckan fanns bara fyra hus som var billigare än 9 miljoner på Hemnet.
ANNONS

– Utbudet har varit förhållandevis lågt under en lång tid. Och stor efterfrågan leder till högre priser, säger Therese Klockare på Klockare Fastighetsmäkleri.

Mitt i Lidingö Tidning var nyligen med då hon visade en villa i Skärsätra som hade ett utgångspris på strax under 9 miljoner kronor.

På senare tid har dessa objekt varit sällsynta på marknaden. De flesta hus som finns till salu på öppna marknaden är högre prissatta.

En genomgång av priserna på sålda radhus och villor på Lidingö i år visar att snittpriset ligger nästan en miljon högre i år än förra året när man tittar på Lant- mäteriets registrerade försäljningar fram till i mitten av förra veckan.

Snittpriset på årets 203 sålda hus låg över 9,4 miljoner. Samma period förra året var snittpriset på de 205 hus som såldes 8,3 miljoner.

– Just nu är det väldigt höga priser, säger en man som nu säljer sitt hus på Lidingö för att växla ner och kombinera en något billigare villa med sommarstuga.

Han reagerar också på att det finns väldigt få hus till salu.

– Den här tiden på året brukar det spruta ut hus på marknaden, men det är väldigt lite ute nu, säger han.

Ewa Söderberg på Fastighetsbyrån har märkt av höjningen på villapriserna. Hon tror att det är prisstegringen i innerstan som spridit sig till ön, för många av köparna kommer därifrån.

ANNONS

Men när husen börjar kosta över 9 miljoner tunnas kundunderlaget ut. En del Lidingöfamiljer får lämna kommunen för att huspriserna ligger för högt, menar hon.

– Många som bott i lägenhet på Lidingö söker sig till villaområden i Åkersberga, Vallentuna och Täby kyrkby.

Tina Stening, mäklare på Svensk fastighetsförmedling tycker sig se ett generationsskifte på Lidingö där människor hellre vill bo i något mindre bostäder, till en lägre kostnad.

– Den nya generationen tänker annorlunda. Jag ser flera som vill sälja sin villa och väljer att bo i radhus eller större lägenhet. Många tänker: Nu har jag detta kapital – vad kan jag göra för att få livskvalitet? säger hon.

Mäklarna tror att valrörelsen också kan ha gjort att bostadsmarknaden stannat upp. Men enligt Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, är det för tidigt att förutspå hur valet påverkar bostadsmarknaden.

– Vi ser med spänning fram emot hur politikerna ska handskas med de olika idéer de haft om allt från ökat bostadsbyggande till vad som sker på lånesidan. Jag tror dock att det är otroligt viktigt att man inte gör förändringar som förändrar för konsumenternas plånböcker över en natt, säger hon.

Fakta

Även bostadsrätterna stiger

Snittpriset på de villor och radhus som sålts i år, till och med den 15 september, ligger på 9 402 000 kronor.

Samma period 2013 var snittpriset 8 324 000 kronor.

Priserna på Lidingös bostadsrätter har höjts med 13 procent på 12 månader.

Källa: Värderingsdata, maklarstatistik.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.