ANNONS

Hustrumisshandlare frias från flera brott

Illustration Kvinnomisshandel till projektet Kvinnofrid
Mannen döms till fyra månaders fängelse.
En man från Åkersberga som dömdes för flera fall av misshandel i tingsrätten, frias nu från flera brott och får sitt straff sänkt. Tingsrätten menar bestämt att kvinnan skyddat mannen under rättegången.
ANNONS

Mitt i kunde tidigare i höstas berätta om en man från Åkersberga som åtalades för att misshandlat sin fru.

I september dömdes han av Attunda tingsrätt för att han vid flera tillfällen slagit kvinnan med knytnävsslag i ansiktet så att hon spräckt läppen och fått blåtiror. Under rättegången i tingsrätten nekade eller kommenterade kvinnan inte de fall av misshandel som åklagaren yrkat på.

Skickade bilder till vänner

Men eftersom kvinnan skickat bilder och sms till vänner där hon sagt att mannen slagit henne, strax efter att misshandeln ska ha skett, kunde tingsrätten ändå styrka flera fall av misshandel.

När kvinnan konfronterades med bilderna i tingsrätten sa hon att hon ramlat eller gått in grenar och av den anledningen fått blåtiror och sprucken läpp. Tingsrätten skrev att det var deras bestämda uppfattning att kvinnan velat skydda mannen under rättegången.

Inga smärtsamma skador

Kvinnan sa också att de skador hon fått i ansiktet inte varit smärtsamma, vilket tingsrätten ansåg måste vara fallet med tanke på deras omfattning.

Genom vittnesmål och de uppgifter som kvinnan lämnat under förundersökningen hävdade tingsrätten att det rörde sig om upprepat våld och att det utgjort led i en upprepad kränkning av hennes integritet, och att mannen ska dömas för grov kvinnofridskränkning med påföljden 10 månaders fängelse.

ANNONS

Hovrätten friar på flera punkter

Efter rättegången i tingsrätten överklagade mannen domen till hovrätten. De gjorde då en annan bedömning och friade mannen från fler misshandelsfall.

Hovrätten menade att eftersom kvinnan nekat till åklagarens påstående under tingsrätten och vittnena inte mer ingående kunde berätta hur misshandeln gått till, kan mannen inte dömas för alla de fall av misshandel som tingsrätten menat.

Han döms istället för två fall av misshandel, och frias därför från grov kvinnofridskränkning. Han får också sänkt straff från 10 månaders fängelse till fyra månader.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.