Husvagn en trygg punkt för de unga

Den ser kanske inte mycket ut för världen – men husvagnen ska öka tryggheten för ungdomarna i Haninge.

Bakom satsningen står X-cons.

Den ideella föreningen har under en tid försökt få fram en trygghetsvagn som ska öka dialogen med Haninges unga på helgnätterna. Med hjälp av sponsorer har man nu skaffat en husvagn som börjar rulla i jul.

– Speciellt vid helgkvällar kommer vi finnas ute, men även vid speciella höjdpunkter, säger Dervis ”Dennis” Aksay, verksamhetschef för X-cons Haninge.

Vagnen kommer främst att vara placerad centralt i Jordbro och Brandbergen.

– Men vi kommer att åka runt överallt och vara där vi behövs som mest. Vi ska informera unga om vad som finns att göra och samarbeta med socialtjänst, fritidsgårdar och nattvandrare.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att allt fler unga hänger runt i brist på annat att göra, främst kring Haninge centrum, något som enligt polisen även gjort att cannabisrökandet ökat.

Dennis menar att för få vet vad som finns att göra:

– De som inte gillar fritidsgården tror inte det finns något att göra, vilket är synd. Vi fångade precis upp sju ungdomar som bara lallade runt. Det visade sig att alla var intresserade av kampsport och vi hjälpte dem vidare. Nu är de igång.

Unga som bara vill kunna gå in och värma sig, snacka av sig, fika eller titta på tv är också välkomna in i vagnen.

– Vi kommer också att köra igång ett projekt kring cannabis tillsammans med kommunen. Det kanske låter kaxigt, men vänta och se. Vi kommer att minska rökandet bland unga.