Husvagn värd 200 000 stals från parkering

Kommunens parkering i Söderby drabbades av stölder för fyra år sedan. Nu har en hel husvagn stulits.
Kommunens parkering i Söderby drabbades av stölder för fyra år sedan. Nu har en hel husvagn stulits.
Draganordningar, gasol­flaskor och inredning har stulits. Men staketet kring parkeringen i Söderby är intakt. Nyligen stals en husvagn värd cirka 200 000 kronor.

– Vagnen får de inte ens ut genom hål i staketet så det är uppenbart att det är någon som har nyckel, säger Olle Johansson som äger den stulna husvagnen med sin fru.

Han hade precis varit och gjort i ordning den – vaxat, tvättat och lagt i sängkläder – när tjuvarna slog till.

– Vi hade tänkt ge oss ut på årets premiärtur, men då var den borta.

För fyra år sedan drabbades parkeringen i Söderby av en inbrottsvåg. Tjuven sålde grejerna på internet och kunde gripas.

De senaste veckorna har gasolflaskor, markiser, inredning och draganordningar stulits.

– Någon vecka innan hela husvagnen försvann blev vi av med vår draghandske med friktionskoppling. Det är dyra grejer, en ny kostar omkring 5 000 kronor, säger Olle Johansson.

Han håller utkik på internet för att se om hans husvagn dyker upp, men är inte alltför hoppfull.

– Jag antar att den säljs utomlands. Men är det någon som plötsligt har fått en husvagn på granntomten så hojta till! Fast vi får köpa en ny vagn till sommaren, säger han med en suck.

Sören Svanäng, säkerhetssamordnare på teknik och fastighet i kommunen, berättar att det har varit en ”hyfsat lugn” period på parkeringen i Söderby – innan de senaste veckornas stöldvåg.

– Jag har bett polisen att åka dit och titta till parkeringen ibland och jag har skrivit ett informationsbrev till alla hyresgäster så att de får veta vad som har hänt och kan kolla till sina husvagnar, säger han.

Eftersom den eller de som stjäl har nyckel till parkeringen kan det bli byte av lås.

– Först vill jag undersöka om vi kan ordna en annan typ av lås, som gör att vi kan följa vilken nyckel som har varit där. Jag har tagit in en offert på det, säger Sören Svanäng.

Parkeringen har cirka 100 platser vilket gör att många nycklar är i omlopp.

– Som det är just nu står vi lite handfallna, säger närpolis Albin Näverberg.