Husvagnsmord ser ut att förbli en gåta

Mordet på den 44-årige mannen, som hittades i en utbränd husvagn förra sommaren, ser ut att förbli ouppklarat.

Nu har en av de två tidigare misstänkta männen hittats död.

Det var sent på tisdagskvällen den 24 juli i fjol som 44-åringens husvagn eldhärjades på grusparkeringen på Kulfångsgatan, mellan Vendelsö och Brandbergen. I askan inne i husvagnen hittade polisen 44-åringens svårt brända kropp. Bara fyra dagar tidigare hade en annan husvagn på parkeringen brunnit och det visade sig snart att 44-åringen blivit mördad innan hans husvagn tänts på.

Två män som hade tillbringat tid på parkeringen, en i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern, häktades snart misstänkta för mord och grov misshandel. Men männen släpptes efter två månader i brist på bevis för delaktighet i mordet.

Tingsrätten slog dock i maj i år fast att båda männen på ett hänsynslöst och rått sätt misshandlat 44-åringen kort tid innan han hittades i den utbrända husvagnen. Bland annat med sparkar och med en planka. Men att ett skjutvapen ­varit inblandat i mordet, som Södertörnspolisen tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i, förnekar Charlotta Stege Unger helt.

– Det har inte varit något skjutvapen inblandat. Jag känner igen att det har rapporterats, men uppgiften är felaktig. Det måste ligga ett missförstånd bakom.

Både åklagarsidan och polisen har haft förhoppningar om att kunna återuppta förundersökningen gällande mordet. Men nu ser det ut att förbli olöst. Nyligen påträffades nämligen den tidigare misstänkte mannen i 50-årsåldern död.

– En av de två männen är avliden, bekräftar kammaråklagare Charlotta Stege Unger för Lokaltidningen Mitt i.

Vad betyder det för chanserna att förundersökningen tas upp igen?

– Man hoppas ju alltid. Men det har varit svårutrett och det måste framkomma något nytt i så fall. Det handlar om personer som levde under ganska taskiga förhållanden och det fanns missbruk med i bilden. Vissa har inte ens vetat vilken dag det varit, säger hon.

Mannen som är i 20-årsåldern och som är skriven i Botkyrka, dömdes för bland annat den råa misshandeln av 44-åringen. Han har överklagat och sitter häktad i väntan på hovrättsförhandlingen.

Mannen i 50-årsåldern, som också dömdes för misshandeln av 44-åringen, var skriven i Huddinge när han nyligen hittades död.

Både åklagarsidan och polisen är förtegen om 50-åringens död.

– Det kan jag inte gå in på, säger Charlotta Stege Unger.