Huvudlös svan hittad i kanalen

Svanens hals var bortsliten.  Foto: Privat
Svanens hals var bortsliten. Foto: Privat
Bergshamrabon Lena Saenz skulle mata fåglarna vid Ålkistan när hon gjorde det makabra fyndet. En huvudlös svan låg och flöt i kanalen.

Lena Saenz har matat fåglar i området i tio år. Därför kände hon igen den stora svanhanen som låg intill iskanten med huvudet och halva halsen bortsliten. Hon fick upp kroppen på land med hjälp av en pinne.

– Inget djur kan ha gjort det här. Det fanns inga bett. En räv hade satt avtryck från tänderna. Det måste vara en människa som klippt av halsen, säger hon.

Lena Saenz placerade svanen i ett buskage, sedan gjorde hon en polisanmälan om djurplågeri. Hon är medtagen efter fyndet.

– Det här har tagit hårt på mig. Det handlar om ett svanpar som bott här i många år. Nu är hanen död och honan försvunnen.

Att fåglar dör på ett ”onaturligt” sätt är mycket ovanligt, säger Dick Backman, viltvårdare. Han utesluter inte brott.

– Det kan vara en människa med ont sinne som mer eller mindre skurit halsen av svanen, någon kan också ha skjutit den med pilbåge eller vapen.

Han nämner också flera tänkbara ”naturliga” orsaker:

– Fåglar slåss med varandra. En hund kan ha tilldelat svanen bett utan att det syns och flera rovdjur kan ha samarbetat. Men man har ju hört några väldigt konstiga historier under åren om fåglar som omkommer på onaturligt sätt. Det är lite Morden i Midsomer över det här.

För att få reda på sanningen bakom Solnasvanens död krävs en obduktion, slår Dick Backman fast. Men mer viktigt är att allmänheten hör av sig om de misstänker djurplågeri.

– Svanen är fridlyst och får aldrig avlivas förutom i djurskyddssyfte. Att någon skurit halsen av svanen är lite långsökt men med långa mellanrum händer konstiga saker.

Någon förundersökning om djurplågeri kommer inte att inledas i nuläget.