Välj ditt område
Täby kommunhus
Huvudskyddsombudet har satt stopp efter hot och våld på kommunen nya boende.

Huvudskyddsombudet: Det är en skandal

Nyheter Hot och våld mot personal och anhöriga. Huvudskyddsombudet Jonas Forsberg har stoppat intaget på det nya LSS-boende och kallar Täby kommuns agerande "en skandal".

Kommunens nybyggda LSS-boendet för personer med utåtagerande autism har bara varit igång i en månad. Hittills har det kommit in 55 anmälningar om hot och våld mot personal, enligt Täby Nyheter. Huvudskyddsombudet stoppade i måndags tillfälligt arbetet och inga fler får för tillfället flytta in på boendet.

– I helgen eskalerade våldet och boendet hade inte tillräckligt med personal. Det är en ohållbar situation, säger huvudskyddsombudet Jonas Forsberg till Täby Nyheter.

Enbart i helgen ska personal och anhöriga utsatts för våld och hot 18 gånger. Personal ska ha fått två allvarliga arbetsskador.

Huvudskyddsombud Jonas Forsberg säger att situationen är så allvarliga att det kan bli aktuellt att stänga det nya LSS-boendet helt en tid för att börja om. I dag finns ingen projektplan och situationen är ohållbar, enligt honom.

Forsberg lägger skulden på Täby kommun. Personalen skulle haft en vecka på sig att planera inflyttningen, men fick från första dagen ta emot boende.

– Det är en skandal att Täby kommun satsat så mycket med nybyggda lokaler men inte gett personalen en möjlighet att planera verksamheten, säger Jonas Forsberg till Täby Nyheter.

Täby kommuns socialchef, Claes Lagergren, bekräftar att planeringen har brustit i slutfasen:

– Det har inte funnits några som helst kopplingar till resurser. I grunden handlar detta om att det är uppenbart att kommunen underskattat behovet av planering innan de boende flyttar in.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död

Brott

Trängde sig in och rånade kvinna i Husby

Poliser
Brott

En anhållen för dödsskjutningen i Tensta

Nyheter

Tre personer avlägsnades från Medis

Brott

Tre sexuella ofredanden på We Are Sthlm

Trafik

Riddarfjärdssimningen hindrar pendelbåt 85