Ibland glädjer det lilla. I början av året har Stockholm stad lagt ut spänger över ett stycke våtmark i Nackareservatet 300 meter öster om Kärrtorps IP. I de lokala Facebookgrupperna var det idel hejarop. Och det är ju förståeligt. Blöta strumpor och skor är ingen höjdare. Vid gångvägen där de nya spängerna finns kommer Daniel Engström gående med hunden Billy.

– Det har varit för blött. Vi har inte gått där. Det är välkommet, säger han och tar demonstrativt en premiärtur.

Däremot är det en höjdare att gå med solsken i blick. Och kanske med Söderbysjön i sikt.

"Nu kan man lätt gå den väl upptrampade (men omärkta) stigen från änden av Halmstadsvägen ner till serveringen badplatsen" skriver en trådskapare gruppen Bästa Björkhagen.

Nackareservatet. med de nya spängerna och Nacka ström bland markeringarna.

Nackareservatet. med de nya spängerna och Nacka ström bland markeringarna.

Google maps/Mitt i

Efter önskemål

På skogshällarna ligger i närheten av spängerna dyker Björkhagenbon Stefan Lindsjöö upp med hunden Gunnar.

– Jag brukade inte gå här innan spängerna, säger Stefan Lindsjöö som gått ett varv runt just Söderbysjön och nu är på väg hem.

Han fortsätter:

– Det är förnämligt att Stockholms stad fixar med reservatet. Jag är otroligt positiv till reservatet. Det är en lisa för själen, säger han.

Reservatets förvaltare Finn Cederberg har fått höra om allmänhetens lovord.

Det är en lisa för själen.

– De kom ut efter önskemål från medborgare, säger han.

Han berättar att de nya spängerna här inte är de enda i reservatet stadens entreprenörer jobbar med i år. På flera andra ställen har man eller ska man byta ut liggande spänger. Under en tid kan därför spänger saknas på platser i reservatet.

Finn Cederberg vid reservatstavlan utanför Björkhagen.

Finn Cederberg vid reservatstavlan utanför Björkhagen.

Arkiv/MItt i

Gustav Vasas order

I Nackreservatet väntar tids nog en annan nyhet som blickar flera hundra år tillbaka i tiden. En kulturhistorisk stig är på gång vid Nacka ström, nedströms från Dammtorpssjön. Här började industriell verksamhet på 1550-talet. Först ut var en hammarsmedja som nyttjade vattenkraften.

– Det var Gustav Vasa som gav order, säger Finn Cederberg.

I dag är det äldsta huset i området från 1787. Här är Mellankvarn där också Gustav Vasas hammarsmedja från 1550-talet tidigare låg.

I dag är det äldsta huset i området från 1787. Här är Mellankvarn där också Gustav Vasas hammarsmedja från 1550-talet tidigare låg.

Holger Ellgaard/Wikimedia commons

I smedjan tillverkades bland annat byggnadssmide, lås, hackor, hästskor, kedjor och rustningar och senare tillkom krutkvarnar. Under århundradena som följde etablerades mässingsbruk och andra verksamheter. Vid sidan av dessa fanns mjölkvarnar alltsedan 1500-talet, enligt Stockholms länsmuseum. Nacka ström är i dag klassad som ett riksintresse.

Skyltar som berättar om platsen och dess historia ska sättas upp. Men man har redan förberett för vandring på platsen.

– Vi har byggt trappa och spänger och röjt med försiktighet där det växt igen. Vi vill inte orsaka skada för djurlivet. Men det är viktigt att folk kan vara på plats och förstå det förflutna.