Hyllade Design Lab S tvingas stänga

Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare för Design Lab S.
Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare för Design Lab S.
Design Lab S hyllas av arkitekter och designers – och har stor betydelse för barn i Skärholmen. Ändå tvingas studion stänga.

För bara ett par veckor sedan besökte Mitt i den kollektiva designstudion Design Lab S. Barnen där visade stolt upp sitt nydanande inredningsmagasin Skärholmen Interiör, med bilder på hemmiljöer i Skärholmen.

Strax därefter fick magasinet pris som Årets hållbarhetsprojekt, av tidningen Form. Det var bara det senaste av de priser och nomineringar som Design Lab S fått, sedan starten i Skärholmen 2013.

Ändå måste studion stänga, den 28 februari. Då tar anslaget från Allmänna arvsfonden slut (1,5 miljoner kronor per år i tre år).

– Alla tycker att det vi gör är fantastiskt, men ingen vill ta ekonomiskt huvudansvar, säger verksamhetsledaren Alicia Donat-Magnin.

Hon och konstnärlige ledaren Samir Alj Fält uppvaktade dåvarande kulturborgarrådet Roger Mogert och hans stab i höstas. Hon och konstnärlige ledaren Samir Alj Fält uppvaktade dåvarande kulturborgarrådet Roger Mogert och hans stab i höstas. De förklarade situationen och begärde kommunala bidrag eller annat stöd, till exempel i form av lokaler. Det blev nej.

– Borgarrådssekreteraren förklarade att vi bara kan ansöka om projektpengar. Men det har vi gjort redan tidigare och fått mellan 100 000 och 200 00 kronor om året. Det löser inte situationen långsiktigt, säger Alicia Donat-Magnin.

Design Lab S har också uppvaktat stadsdelsnämnden och byggprojektet Fokus Skärholmen, med tanken att studions inriktning på hållbar design och arkitektur. Inte heller där blev det napp.

– Det var mycket tungt att berätta för barnen som kommer hit och skapar på lördagarna. Det blev starka reaktioner med mycket tårar, säger Alicia Donat-Magnin.Hon och Samir Alj Fält ger dock inte upp. Även om studion stänger den 28 februari ska de fortsätta att kämpa för att hitta nya lösningar.

Salar Rashid, ledamot i kulturnämnden, förklarar att han gärna vill hjälpa till att hitta sådana:

– Design Lab S vill ha bidrag på cirka 1,5 miljoner kronor per år, men det normala för den typ av verksamhet de bedriver är projektpengar på 100 000–200 000 kronor per år. Men jag vill gärna träffa dem för att se hur vi kan lösa det här , säger han.

Fakta

Design Lab s

Design Lab S startade 2013 i Skärholmen.

Sedan dess har tusentals barn i stadsdelen tagit del av verksamheten, både i verkstaden på

Bredholmstorget 2 och genom aktiviteter runt om i stadsdelen.

Barnen får, tillsammans med professionella designers, uttrycka sina erfarenheter och perspektiv genom form och färg. Grundtanken är alla barns rätt att ge sitt estetiska avtryck i samtiden.

Det första året, 2013, fick Design Lab S medel från Postkodlotteriet. 2014-2017 har man fått 1,5 miljoner kronor per år från Allmänna arvsfonden.

Källa: Design Lab S