ANNONS

Hyllor länsades på tobaksvaror

En bil körde rakt in i butikshuset i Rotebro förra helgen.
En bil körde rakt in i butikshuset i Rotebro förra helgen.
Veysi Ikincisoy och Adil Durak trodde att det var relativt säkert att ha en kiosk bredvid en bank, där galler finns vid butiksentrén.
Veysi Ikincisoy och Adil Durak trodde att det var relativt säkert att ha en kiosk bredvid en bank, där galler finns vid butiksentrén.
Kioskägarna hade precis fyllt på tobakshyllorna.

Natten därpå backade tjuvarna rakt genom butikshusets skyddsgaller, bröt sig in i kiosken och stal varor för tusentals kronor.
ANNONS

– Hur fan har det här gått till? Det finns ett galler. Det ligger en bank här, då förväntar man sig att det är säkert, säger Veysi Ikincisoy.

Han äger tobakskiosken inne i Rotebro centrum, bredvid Hemköp och Handelsbanken. Det var förra helgen som han och kollegan, Adil Durak, kom till kiosken vid fyratiden på lördagsmorgonen.

Glassplitter låg på marken. En bil hade backat sönder ytterdörrarna till centrumhuset och kört igenom gallret.

Bilen stod med motorn på och dörren till kiosken hade krossats. Inne i butiken låg söndertrampade cigaretter. Godishyllan såg orörd ut, men den nypåfyllda tobakshyllan var länsad.

Inbrottet kostar Veysi Ikincisoy och Adil Durak över 40 000 kronor i stulna varor och reparationer.

Efter inbrottet har de satt upp ett nytt galler på ytterdörren till kiosken.

– Vi hade ett liknande galler tidigare, men tog bort det för sex månader sedan. Man känner sig instängd med ett galler på dörren. Tidigare har vi satsat mer på säkerheten där bak, för här ute ligger banken. Men nu tänker man inte att det är så säkert längre, säger Veysi Ikincisoy.

– Nu ska vi inte fylla på tobakshyllorna lika ofta längre, konstaterar Adil Durak.

Veysi Ikincisoy har ägt kiosken i snart två år. Jan Laur, som är delägare i Hemköp mittemot, har jobbat i Rotebro centrum betydligt längre. Han tror att det inträffar ungefär ett inbrott per år i centrumhuset. Det senaste ägde rum för ett år sedan i matbutiken.

ANNONS

– Men det här är första gången som de kör in med bil. När jag kom hit halv sju på morgonen såg det ut som ett bombnedslag, en dörr låg vid banken och en vid oss. En bil sopar bort allt, sätter man dit mer galler tar de en större bil, resonerar Jan Laur.

Så kallade smash and grab inträffar då och då i länet. I januari körde någon in en stulen bil i en telefonbutik i Jakobsberg. I december dömdes en man till tio månaders fängelse, efter ett smash and grab-inbrott mot en tobaksbutik i Kärrtorp.

Än så länge har inte polisen någon misstänkt efter inbrottet i Rotebro förra helgen. Men Veysi Ikincisoy och Adil Durak vill gärna samarbeta med polisen. De önskar att de kunde få titta på bilderna från övervakningskameran som tillhör banken.

– Vi ser folk här. Vi kan se om vi känner igen någon på kameran som har samma kläder eller stil som någon vi sett, säger Veysi Ikincisoy.

Ulf Marklund har hand om inbrott på Norrortspolisen. Han säger att det eventuellt kan gå att ordna så att de får se foton från kameran.

Men själv har han inte sett övervakningsfilmen än och kan inte svara på om det är bra kvalité på bilderna eller inte.

– Det kan vara gryniga bilder eller toppenkvalité, säger han.

ANNONS