Hyra för ettan: 10 000 kronor

Filip hyr en etta på Kungsholmen för 10 000 kronor. Det är snittpriset för 2015.
Filip hyr en etta på Kungsholmen för 10 000 kronor. Det är snittpriset för 2015.
En etta – för nästan 10 000 kronor.

Andrahandshyrorna fortsätter att öka kraftigt i Stockholm. På bara fem år har de gått upp med 53 procent.

Andrahandshyrorna skjuter i höjden i Stockholm. På fem år har snitthyran på en bostadsrätt i andra hand ökat med 53 procent i staden, enligt ny statistik från Blocket.

En av många som bor i andra hand är Filip som nyligen flyttade in i en etta på Lilla Essingen tillsammans med sin flickvän. De betalar 10 000 kronor i månaden – en summa som för några år sedan skulle ha setts som helt orimlig men nu är nästan exakt snittet för en liknande bostad.

– Jag blev lite överraskad i början, men man fick klart för sig ganska snabbt att man måste lägga ungefär 10 000 för en etta. Det är klart att det är dyrt, säger han.

I februari 2013 infördes en ny lag som bland annat innebar att bostadsrättsinnehavare får ta ut högre hyror i andra hand. Syftet var att få igång en rörligare bostadsmarknad där fler ville hyra ut.

Så blev det också till viss del. I Stockholm låg det 2012 ute 9 500 bostadsrätter att hyra på Blocket. Under 2013 var siffran uppe i omkring 12 000 bostäder. Men enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, har inte reformen påverkat lika mycket som man trodde i förväg.

– Utbudet är lite större än tidigare, men de flesta bedömare trodde att utbudet skulle öka mer. Jag tycker fortfarande att det var rätt att genomföra förändringen men det viktigaste för att lösa situationen är att öka bostadsbyggandet, säger han.

Men snart kan reglerna ändras igen. I början av året tillsatte nämligen den nya bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) en utredning för att se över det nya systemet.

– De signaler vi får från de som drabbas av andrahandsmarknaden visar på att det här inte var rätt tänkt från början. Men vi måste se till alla detaljerna innan vi kan gå vidare med förslag på ­regeländringar, säger han.

Är det inte bra att lägenheterna på andrahandsmarknaden blir fler?

– Det är det vi ska titta på i utredningen. De signaler vi får är att det inte fungerar som det tänkt och att priserna samtidigt blir mycket högre.

Enligt bostadsministern är det viktigaste för att råda bukt på de skenade priserna att bygga nya hyresrätter. Han hänvisar till det bostadspolitiska paket som regeringen presenterade förra veckan där 5,5 miljarder kronor ska satsas på nya hyresrätter.

– Det behövs massiva satsningar från statligt håll, säger Mehmet Kaplan.

Mehmet Kaplan (MP).

Fakta

Dyraste ettorna … … och billigaste

Källa: Blocket