ANNONS

Hyra verktyg en vinst för miljön

David Mattson och Johan Hedkvist har startat en ny uthyrningssajt som är baserad i Huddinge.
David Mattson och Johan Hedkvist har startat en ny uthyrningssajt som är baserad i Huddinge.
En lövblås, en snowboard eller en gammal motorsåg. Nu vill ett nystartat Huddingebaserat företag ta till vara på grejerna som står och dammar.

– Det är ett alldeles för stort slöseri i dag, säger Johan Hedkvist.
ANNONS

Företaget lanserades strax efter midsommar och deras affärsidé går ut på att få personer att hyra ut prylar som inte används till andra. Ett bra sätt att tjäna lite extra pengar själv och dessutom minska skadan på miljön, enligt Johan Hedkvist, vd på Rentl som företaget heter.

– Miljön är viktig både för mig och han som jag startade företaget med. Det är bara att kolla i sitt eget garage på alla prylar som står där inne och samlar damm. Det är oftast prylar som i stället skulle kunna hyras ut och vara till nytta för någon annan, säger han.

Den främsta vinsten för miljön är, enligt företaget, att personer som använder deras sajt delar på de resurser som finns och att mindre råvaror används när folk hyr i stället för att köpa nytt.

– Det är alldeles för stort slöseri i dag och vi vill göra så mycket som möjligt för att minska skadan på miljön, säger Johan Hedkvist.

Populärast på sajten just nu är till exempel verktyg till olika hemmabyggen. Det kan handla om sågar, verktyg eller släp. I Huddinge kunde man i förra veckan exempelvis hyra en grästrimmer för 75 kronor om dagen, en betongblandare för 100 kronor och en kanot för 200. I Botkyrka fanns bland annat en vedklyv för 100 kronor om dagen, en släpvagn för 200 och en husvagn för 400 kronor.

– Det är ett begränsat antal annonser på sidan nu. Men vi ser att det ökar hela tiden, säger Johan Hedkvist.

Han tror också att deras nya uthyrningstjänst kan vara ett bra sätt att dryga ut plånboken efter semestern. Det är gratis att annonsera på sajten, men företaget tar en provision på tio procent av det uthyrda objektet. Tanken är att det ska gå att hyra ut precis vilka saker som helst, och enligt företagets vd går det att hitta det mesta hos dem redan nu.

– Det finns allt mellan himmel och jord till uthyrning på sajten just nu, säger Johan Hedkvist.

webbplatsen visar även vilken uthyrare som är geografiskt närmast den som vill hyra, och när ett objekt är bokat för uthyrning dras pengarna från kontot. Men personen som har hyrt ut prylen får inte pengarna förrän hyresperioden är över.

ANNONS

Rentl är tänkt att bli samma sorts företag som till exempel Kickstarter, Uber och AirBnb, alltså företag som försöker gå runt den traditionella företagsstrukturen och i stället ge en plattform för vanliga människor att samarbeta direkt med varandra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.