ANNONS

Hyran chockhöjs trots flera missar

Badrumsfönstret hos Jean Pesketzis går numera bara att öppna några centimeter.
Badrumsfönstret hos Jean Pesketzis går numera bara att öppna några centimeter.
En kraftig hyres­ökning för en lägenhet som är full av besiktningsfel. Det tycker HSB är rimligt efter renoveringen av Rinkebysvängens lägenheter.

– Det är en mardröm, säger hyresgästen Jean Pesketzis.
ANNONS

Jean Pesketzis tar emot Lokaltidningen Mitt i i sin lägenhet på Rinkebysvängen.

– Behåll skorna på, golvet är iskallt. Tidigare var det parkett men nu är golvet av plast. Numera går jag alltid med skor inomhus för att inte frysa, säger han.

Renoveringen av lägenheterna på Rinkebysvängen skulle innebära en höjning av standarden, men i stället menar Jean Pesketzis att den har blivit sämre.

– Nu tvingas jag betala över 6 000 kronor för en tvåa som är full av fel.

Jean Pesketzis visar hur skåps­luckor och fönster krockar med väggarna när man öppnar dem. Fönstret i badrummet kan bara öppnas någon centimeter eftersom det slår i duschväggens glas och ett fönster i vardagsrummet kan inte öppnas över huvud taget.

– Taket var fläckigt när jag flyttade in och isoleringen är dålig. Mina grannar har andra problem än vad jag har. Jag förstår inte hur de har tänkt, säger han.

Det var i slutet av 2011 som problemen började, när Jean Pesketzis fick veta att hans lägenhet var en av de första på Rinkebysvängen att renoveras.

Hittills har 80 lägenheter på Rinkebysvängen genomgått renoveringen och 445 lägenheter återstår. När Jean Pesketzis flyttade in i den nyrenoverade lägenheten i maj förra året hade den inte besiktigats, utan det gjordes först i efterhand. Besiktningsmannen gjorde flera anmärkningar, men ingen åtgärd har vidtagits från HSB:s sida.

– Det är skandal att HSB struntar i sina hyresgäster på det här sättet. Och hur ska jag veta att de inte höjer hyran i morgon igen, säger han.

ANNONS

HSB:s slutgiltiga mål är att hyran ska höjas med 2 200 kronor, det vill säga 50 procent. Hittills har de höjt hyran med 1 500 kronor, vilket är 33 procent.

Jean Pesketzis är sjukskriven för en skadad axel och har därför inte känt att han har haft kraft att ta tag i en flytt. När han tillfrisknat vill han börja se sig om efter ett nytt boende.

– Flera av mina grannar i huset har redan flyttat på grund av den höjda hyran. De har helt enkelt inte råd att bo kvar, säger han.

Hyresgästföreningen i Stockholm föreslår en höjning på runt 1 000 kronor efter renoveringen, enligt P-O Brogren, presstalesman. Han gör en jämförelse med Svenska Bostäders renoverade lägenheter i Husby, där höjningen ligger på en liknande nivå.

– Vi tar full strid i detta hyres­ärende för våra medlemmar. Det är en principfråga för oss, säger P-O Brogren.

Linda Annwall, pressansvarig på HSB, anser att en hyreshöjning på 50 procent är rimlig.

– Det är en stor renovering och hyreshöjningen ligger i nivå med vår bedömning av bruksvärdet efter ombyggnad. Det har gjorts liknande renoveringar av hus på Järvafältet där hyrorna ligger på samma nivå som vi vill ha på Rinkebysvängen.

Ska man som hyresgäst behöva vänta över åtta månader på att få besiktningsfelen åtgärdade?

Projektet genomförs med en successiv inflyttning och mindre brister åtgärdas fortlöpande. Vi har informerat hyresgästerna så gott vi kan, skriftligen och via möten.

Är det rimligt att folk ska tvingas flytta från sina lägenheter för att hyran höjs så mycket?

– Vi har haft en bra dialog med hyresgästerna och varit tydliga med såväl åtgärdsprogram som hyreshöjning. De få hyresgäster som haft problem med hyran har vi försökt hjälpa genom en alternativ lägenhet.

Det slutgiltiga utfallet av hyran avgörs efter beslut hos hyresnämnden. Domen beräknas falla i mars.

Fakta

Konflikt om hyran

Hittills har 80 lägenheter renoverats på Rinkebysvängen 75 och 77. 445 lägenheterna återstår.

Hyresförhandlingarna har strandat, vilket innebär att varje hyresgäst är motpart till HSB i hyresnämnden och inte Hyresgästföreningen.

43 av de 80 hyresgästerna har tagit strid i hyresnämnden.

Källa: Hyresgästföreningen